Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Το αμερικανικό “φράγμα” έναντι των Τούρκων στην Κύπρο σε 11 αποκαλυπτικές φωτό

Έναν ζωντανό κλοιό-  εφοδιαζόμενο και ασκούμενο ημέρα και νύχτα – έχει στήσει η Ουάσιγκτον γύρω από τα επίμαχα σημεία
 ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ
 Του Λ. Λυγουριώτη

 στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα πως ο΄τι λέει, το εννοεί: Έτσι εισπράττουν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι σε όλη την Αν Μεσόγειο ( και όχι μόνο!), την δυναμική αμερικανική ναυτική παρουσια, με επίκεντρο το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN 77), κλάσεως Nimitz, που ειναι το νεότερο των ΗΠΑ.
Την διάθεσή της αυτή να μην επιτρέψει διατάραξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες η αμερικανική κυβέρνηση την έχει ξεκαθαρίσει σε επίπεδο ρητορείας από την πρωτη στιγμή με ήρεμο τρόπο, έρχεται δε τωρα με την συγκεκριμένη ναυτική δραστηριότητα – που δημοσιοποιείται και φωτογραφικά-  να το καταστήσει σαφές και σε στρατιωτικό επίπεδο. 
Κάτι βεβαίως που έχουν κάνει και από την πλευρά τους η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ρωσία και το Ισραήλ- το τελευταίο και με εναέρια μέσα και ανάπτυξη πυκνού δικτύου επιτήρησης.Στο μέτρο των δυνατοτήτων της,σύστημα επιτήρησης με διάφορα μέσα έχει αναπτύξει και η Κυπριακή Δημοκρατία για την παρακολούθηση του χώρου γύρω από το πλωτό γεωτρύπανο.
Η Σούδα
Το αεροπλανοφόρο και η δύναμη κρούσης ( (Carrier Strike Group με πλοία όπως το καταδρομικό USS Philippine Sea -CG 58) που έχει κοντά του, κάνουν συνεχώς ασκήσεις εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα σε συνδυασμό με συντηρήσεις διατήρησης ετοιμότητας. Η ναυτική δύναμη  των ΗΠΑ  έχει ανοιχτή και μια γραμμή ανεφοδιασμού με την βάση της Σουδας, στην Κρήτη. Η ροή αυτή – από επιχειρησιακό υλικό μεχρι αλληλογραφία και μεταφορά VIP- έχει την σημασία της, για λειτουργικούς και επικοινωνιακούς λόγους και εκτελείται από αεροσκάφη ( πχ C-2A ) και ελικόπτερα.Την υποστήριξη εξυπηρετεί τμήμα της βάσης της Σουδας (Fleet Logistics Support Squadron (VRC) 40), απ’ όπου και σχετική φωτογραφία μας.
Από το George H.W. Bush απονηώνονται  αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποίησης E-2C Hawkeye που ”σαρώνουν” την περιοχή καθ όλο το 24ωρο και δίνουν εικόνα ανά πάσα στιγμή για το σύνολο των δράσεων στην ευρύτατη περιοχή ευθύνης του στην Αν. Μεσόγειο. Αυτές δε εντάσσονται στις ναυτικές επιχειρήσεις 6ου Στόλου  που έχει ως αποστολή <<την υποστήριξη των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική>>. Αυτή ειναι η επίσημη αποστολή που δίνεται από αμερικανικής πλευράς καθώς η Ουάσιγκτον θέλει μεν να περάσει το σαφές μήνυμά της, αλλά με έναν τρόπο που να μην κλιμακώνει, όπως ουσιαστικά θα ήθελαν κύκλοι στην Τουρκία.
 Το μήνυμα με τα Super Hornet
Το κύριο έργο του αεροπλανοφόρου ειναι φυσικά η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών του ( όπως τα F / A-18F Super Hornet της πασίγνωστης μοίρας VFA-87 “Golden Warriors”). 
Οι απονηώσεις των αεροσκαφών Super Hornet για αποστολές τακτικής εκπαίδευσης, προσαρμογής στο περιβάλλον και ετοιμότητας ειναι ρουτίνα και  εύκολα μπορεί κανείς να πει ότι << με αυτά οι ΗΠΑ στέλνουν τα μηνύματα που πρέπει , προς κάθε κατεύθυνση>>. 
Αντίστοιχες κινήσεις κανουν και ελικόπτερα της Helicopter Sea Combat Squadron -HSC,( όπως MH-60S Sea Hawk ) με πρόσθετες αποστολές από και προς τα πλοία συνοδείας (Carrier Strike Group).
Αλλωστε την ενίσχυση αυτού του μηνύματος εξυπηρετεί και η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών αυτών από ένα ευρύ φάσμα δράσεων του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush και των πλοίων του  γύρω από αυτό.
Ήδη σε επίπεδο ρητορείας την στάση της αυτή η αμερικανική κυβέρνηση την έχει καταστήσει σαφή και  με αυτή στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Σαφής προτροπή
Συγκεκριμένα η  δήλωση έγινε στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα λοιπόν με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». 
Κάτι που οι αμερικανοί το κάνουν – και το δείχνουν- με την παρουσία του αεροπλανοφόρου τους εδώ και μερικές ημέρες, στο πλαίσιο της πολιτική διασφάλισης των συμφερόντων τους στην ευρυτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου