Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Διχόνοια εκδηλώθηκε στη Γερμανία μετά την πρωτοφανή επίθεση του γερμανικού ΥΠΕΞ κατά του υπουργού Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, με αντικείμενο την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ανοησίες» την έκθεση του ESM, ενώ ο Γκάμπριελ διαφοροποιήθηκε πλήρως από τις «δοξασίες» Σόιμπλε.Της Χριστίνας Φλάσκου
Αυτή τη 
διαφοροποίηση την επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως εξακολουθεί να υφίσταται διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κ. Γκάμπριελ και τον κ. Σόιμπλε.

Επιπρόσθετα, ο Μάρτιν Σέφερ ασκώντας κριτική στα διάφορα σενάρια οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα 40 χρόνια από τους θεσμούς και το ΔΝΤ, καθώς και στους υπολογισμούς για πιθανά πρωτογενή πλεονάσματα, κατήγγειλε ότι ο Β.Σόιμπλε εφαρμόζει μια ξεκάθαρη «οικονομική επιστήμη βουντού» στην Ελλάδα

Ο Σέφερ ανέφερε ότι γνωρίζει τόσο τις αποφάσεις του Eurogroup όσο και εκείνες της γερμανικής Βουλής που αφορούν το ελληνικό χρέος. Στόχος της πρόσφατης παρέμβασής του, «που μάλλον συμμερίζεται όλη η κυβέρνηση», είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να «ορθοποδήσει», η δυνατότητα να επιστρέψει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα στις χρηματαγορές, η δυνατότητα ώστε «αυτό το απίστευτα σκληρό πρόγραμμα» να αναδείξει μια προοπτική για τον ελληνικό λαό.

Το βασικό, όμως, ζητούμενο είναι μια απόφαση θα πρέπει αφενός να συνάδει με τις αποφάσεις του Eurogroup και της γερμανικής Βουλής, αλλά, ταυτόχρονα, να ανοίγει και προοπτικές για τους Έλληνες.
Σκληρστάση του υπουργείου Οικονομικών
 
Αν ευσταθούν οι πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt, φαίνεται πως ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ έχουν ήδη καταλήξει σε έναν συμβιβασμό. Από τη μια πλευρά ο κ. Σόιμπλε είναι έτοιμος να συζητήσει στο επόμενο Eurogroup σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ το ΔΝΤ από την πλευρά του θα δηλώσει πως παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς οικονομική συμμετοχή, μέχρις ότου ξεκαθαρισθεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 
 
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, κατέστησε σαφές πως η απόφαση για πιθανές ελαφρύνσεις θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον επόμενο χρόνο και εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα σημεία της δήλωσης του Eurogroup τον Μάιο του 2016.
 
Αναφερόμενος δε στο θέμα της επόμενης δόσης, ο Ντένις Κόλμπεργκ επεσήμανε ότι αυτή μπορεί να εκταμιευθεί μόνο αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν υλοποιηθεί όλα τα 140 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.
 
Συνεχίζεται η διαμάχη Σόιμπλε-Γκάμπριελ
 
Ερωτηθείς για τη δημόσια διαμάχη Σόιμπλε-Γκάμπριελ και κατά πόσο υπάρχει μια ενιαία στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Ελλάδας, ο κυβερνητικός Στέφεν Ζαίμπερτ απάντησε απλώς πως η καγκελάριος και οι υπουργοί της βρίσκονται σε συνεχείς συνεννόηση μεταξύ τους. 
 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, με διπλωματικό μεν αλλά σαφή τρόπο, επιβεβαίωσε πως εξακολουθεί να υφίσταται διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κ. Γκάμπριελ και τον κ. Σόιμπλε.
 
Το ζητούμενο τώρα είναι μια απόφαση που θα συνάδει μεν με τις αποφάσεις του Eurogroup και της γερμανικής Βουλής, ταυτόχρονα όμως θα ανοίγει προοπτικές για τους Έλληνες.
 
Λιτότητα για πάντα σε έγγραφο του ESM 
 
Εν τω μεταξύ, το πλαίσιο πάνω στο οποίο συζητούν οι βασικοί παίκτες της ελληνικής υπόθεσης φέρνει στο φως εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο παρουσιάζει αποκλειστικά το Reuters, καθώς σε αυτό υποστηρίζεται ότι εάν η Ελλάδα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα... 20 χρόνια, τότε οι πιστωτές της δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Το εν λόγω έγγραφο δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του  Eurogroup της Δευτέρας ωστόσο δεν έχει άμεση σχέση με το σχέδιο Σόιμπλε που απέρριψε η ελληνική πλευρά. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου