Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ένας «ρεπόρτερ-αρπακτικό» Ο Βετεράνος Ρεπόρτερ , Απόστολος Βραχιολίδης

Ας ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΥΤΑ........... ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ...............

Τα πάντα για τον Βετεράνο ΡΕΠΟΡΤΕΡ , 
ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ, σε αυτή την 
ιστοσελίδα : 


Γράφει: Παναγιώτα Βασιλοπούλου 

Για να πάρω τα γεγονότα με τη σειρά . Δεν υπήρξε κάποιος που να μην εκτίμησε , την πορεία του, την διαδρομή του , την προσωπικότητα του, τη ισχύ της ευφυΐας του , και το κύρος του . Και κανείς που να μην τον εκτίμησε στην πορεία του , στο έργο του , στη διαδρομή του . Ένα κόσμημα , και όσα αναφέρω είναι για τον Βετεράνο ΡΕΠΟΡΤΕΡ , ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ

. Τονίζω έντονα , πως αν ένας Κωστής Στεφανόπουλος πει :
" ΔΕΝ ΈΧΩ ΜΕΤΑΔΕΊ ,ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΊΑ ΜΟΥ... ΠΙΟ ΤΖΕΝΤΛ-ΜΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟ ΑΠΟ ΣΑΣ κ. ΒΡΑΧΙΟΛΊΔΗ...ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!
σε συνέντευξη που του παραχώρησε για τηλεοπτικό ΚΑΝΑΛΙ.
Μια επαλήθευση ακόμα , στις τόσες διακρίσεις , λόγια αποδοχής από εξίσου ισχυρά μυαλά , για τον δικό μας , Βετεράνο Ρεπόρτερ όλων μας , αξιότιμο , Απόστολο Βραχιολίδη .

Για να διαβάσετε τα Πάντα για το τι εστί 

Απόστολος Βραχιολίδης , Ιστοσελίδα του ,  

αναλυτικά και με πλούσιο υλικό 



Δανείζομαι Από Την Σελίδα της ΕΣΔ ( ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ) στο facebook , το παρακάτω κείμενο , ως αποδεικτικά στοιχεία ...................




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
«Ο Απόστολος Βραχιολίδης, ο δημιουργός της εφημερίδος -ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ- (1969), είχε την τιμητική του, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Δεν ήταν μόνον η αναγνώριση της Εθνικής μας ποδοσφαιρικής ομάδος, στα γήπεδα της Πορτογαλίας, όταν και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ήταν και η αναγνώριση του Απόστολου Βραχιολίδη ως…πρωταθλητή της δημοσιογραφίας και του ελεύθερου ρεπορτάζ.

Τόσο το τηλεοπτικό κανάλι ALPHA, μέσα από την πρωινή εκπομπή του Κωστή Μαδρά, όσο και η «Ελεύθερη Ώρα» παρουσίασαν με εκτενή ρεπορτάζ το έργο και την δράση του Απόστολου Βραχιολίδη, στο ελεύθερο ρεπορτάζ.

Ο ιδρυτής του «Ανεξάρτητου Παρατηρητή», υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της δημοσιογραφίας. 



Ένα αστέρι πραγματικό, όπου δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι από την ηλικία των 25 μόλις χρόνων είχε αναδειχθεί σε δημοσιογράφο μεγάλου βεληνεκούς με μεγάλες αποκλειστικότητες, του οποίου οι ειδήσεις φιγουράριζαν πάντα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όπου θήτευε, ενώ οι συνάδελφοί του κυριολεκτικά κατασκόπευαν τον… Βραχιολίδη για να αλιεύσουν την είδηση!!! 












Ο Βραχιολίδης πάντα εύρισκε τον τρόπο, είτε να αρπάξει ένα καραβάκι, κάνοντας απόβαση στο νησί του Σκορπιού για να βρεθεί κοντά στους γάμους του Ωνάση με την Τζάκυ, 
ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΩΝΑΣΗ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ
ΑΠΟΤΟΛΟΣ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ 
είτε να είναι ο μόνος δημοσιογράφος που κατάφερε να μπει σε βασιλική κρεβατοκάμαρα, είτε ακόμη να κατορθώνει να συνοδεύει ως …επίσημος διερμηνέας-ξεναγός την «τίγρη του Βιετνάμ» μαντάμ Νου, σύζυγο του πρωθυπουργού του Βιετνάμ. 
Επίσημος διερμηνέας-ξεναγός την
«τίγρη του Βιετνάμ» μαντάμ Νου,
σύζυγο του πρωθυπουργού του Βιετνάμ.

















Ένας «ρεπόρτερ-αρπακτικό»
Ο Απόστολος Βραχιολίδης υπήρξε δημοσιογράφος-λαγωνικό. Από το μηδέν μπορούσε να βγάλει αποκλειστική είδηση.
Ο Κώστας Παπαπαναγιώτου που ανέλαβε να κάνει το αφιέρωμα για λογαριασμό της «Ελεύθερης Ώρας», σημειώνει χαρακτηριστικά:
«ΜΟΝΙΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ: ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ»
Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δαιμόνιος αυτός ρεπόρτερ, δεν ήταν δικτυωμένος, δεν έμπαινε σε καλούπια ομαδοποιημένα, όπως γίνεται με δημοσιογράφους που ανταλλάσσουν τις πληροφορίες τους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο τα νέα να προέρχονται από…καρμπόν στην ημερήσιο Τύπο. Ο Βραχιολίδης πάντα κυνηγούσε το ξεχωριστό, το «κάτι άλλο». Αυτό που δεν θα είχαν οι άλλες εφημερίδες, δηλαδή την αποκλειστικότητα. Και το κατάφερνε! Επιζητούσε συνεχώς την ιδιαιτερότητα και μισούσε κάθε τι το καθημερινό, το χιλιοειπωμένο, το κοινό. Για τον Βραχιολίδη η είδηση ήταν ιερό. Και την έβγαζε από τον απλό τσοπάνο της επαρχίας, αλλά και τον Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας ή της Γαλλίας, όταν επισκεπτόταν την Ελλάδα..
Ήταν ένας «ρεπόρτερ-αρπακτικό». Ποτέ όμως δεν πρόδωσε τους συνομιλητές του. Ίσως να τους στενοχώρησε κάποιες στιγμές. Όπως τον αείμνηστο Πρωθυπουργό Σπύρο Μαρκεζίνη, που ενώ του είχε απαγορεύσει να δημοσιεύσει την πρώτη και μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε επί χούντας, τελικά η συνέντευξή του δημοσιεύτηκε. Αυτό επέβαλαν οι πολιτικές συνθήκες της εποχής, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο Μαρκεζίνης στην δοτή πρωθυπουργία και τον «εκφυλισμό» της χούντας..
Πολύ σύντομα ο Βραχιολίδης αναδείχτηκε σε ένα μικρό, κινητό πρακτορείο ειδήσεων, αφού «έβγαζε», συγκέντρωνε και αξιοποιούσε πολλές αποκλειστικότητες. Και έφθασε στο σημείο να δημοσιεύει ειδήσεις σε 5-7 εφημερίδες ταυτόχρονα και καθημερινά! Παρόμοιο προηγούμενο δεν υπάρχει στον ελληνικό Τύπο! Μάλιστα η αείμνηστη Ελένη Βλάχου είχε διαμαρτυρηθεί στον Βραχιολίδη, απαιτώντας να έχει τις ειδήσεις αποκλειστικά για τις εφημερίδες της («Καθημερινή» και «Μεσημβρινή»)» .
ΚΑΡΙΕΡΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ
Εμείς να σημειώσουμε ότι ο Απόστολος Βραχιολίδης ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα στον «Ελληνικό Βορρά», δημοσιεύοντας κάθε μέρα κι από ένα διήγημα -μετά έγινε ρεπόρτερ-, συνέχισε στην «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», ενώ ταυτόχρονα συνεργάζοταν με πολλές Αθηναϊκές εφημερίδες, όπως, την «Αθηναϊκή», την «Βραδυνή», «Μεσημβρινή», «Απογευματινή» και «Νίκη». Στην «Νέα Πολιτεία» δημιούργησε την στήλη «Διπλωματικό Περισκόπιο», -Callumnist- όπου συχνά -πυκνά έβγαζε αποκλειστικές-αποκαλυπτικές ειδήσεις που συζητιόντουσαν για καιρό. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την αποκάλυψη ότι η Αμερική, 2 χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της χούντας, θα τοποθετούσε πρέσβη στην χώρα μας! Γεγονός που πρώτος ο Απόστολος Βραχιολίδης αποκάλυψε και που ουσιαστικά καταδείκνυε την αντίθεση της Αμερικής στο καθεστώς της χούντας. Κι ας βγαίνουν οι αριστεροί να πιπιλάνε την καραμέλα ότι η Αμερική επέβαλε την χούντα(!). Ο Απόστολος Βραχιολίδης υπήρξε επίσης από τα βασικά στελέχη του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», ενώ ήταν ο στυλοβάτης του περιοδικού «ΑΛΦΑ», του μέγιστου Κωστή Μπαστιά. Στο περιοδικό εκείνο, 72 σελίδων, οι μισές σελίδες έβριθαν από ρεπορτάζ του Βραχιολίδη.
Στο ραδιόφωνο, ο Βραχιολίδης δημιούργησε την εκπομπή «Φοιτητικοί Παλμοί», ενώ σε εβδομαδιαία βάση μεταδιδόταν σε Εθνικό Δίκτυο, το πολιτικό- διπλωματικό του σχόλιο. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και μοναδικό. Διότι σε Εθνικό Δίκτυο, μόνο Πρωθυπουργικά ή 

ΑΠΟ …ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ… ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ!!!
Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ!
με τη χαρη του …αεικινητου… ΑΓΡΥΠΝΟΥ Βραχιολίδη!

Νάτα …και τα πιτσουνάκια μας! Βραχιολίδης -Καραμανλής..
ενδόξως και παραδόξως! Γιατί παραδόξως; Ο Βραχιολίδης απεύφευγε να φωτογραφίζεται με ηγέτες που δεν ενέκρινε..η γκλάβα του! Που του κάθονταν στο στομάχι!



Προεδρικά διαγγέλματα μεταδίδονται.
Σε ότι αφορά την radio- τηλεόραση, ο Βραχιολίδης, στην δεκαετία του 1970 είχε την εκπομπή «Άνεμος Δημιουργίας». Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, αηδιασμένος από πολλά λερά που λειτουργούν στον χώρο της δημοσιογραφίας (κυκλώματα, ρουφιανιές, κ.λ.π.), αποφάσισε να τα…βροντήξει. Ασχολήθηκε με δικές του εκδόσεις. Ήδη ο «Διπλωματικός Παρατηρητής» που ξεκίνησε στα χρόνια της μεγάλης του δόξας, με αποκλειστικές ειδήσεις στον χώρο της πολιτικής και διπλωματίας, μετονομάσθηκε σε «Ανεξάρτητος Παρατηρητής», εφημερίδα της Ανατολικής Αττικής, την οποία διευθύνει ο υιός του Μάκης εδώ και 7 χρόνια, ενώ εξέδωσε και το πρώτο ειδικό περιοδικό για τους Οπτικούς, το ALBUM ΟΠΤΙΚΗΣ. (1974). Στην δεκαετία του 1980 εξέδωσε το πρώτο περιοδικό για τις βίντεο-λέσχες, το VIDEO ΑΛΜΠΟΥΜ, καθώς & εκδόσεις για το ΤΑΞΙ, τουριστικούς οδηγούς κ.λ.π. Στην αυγή της δεκαετίας του 1990 ανέλαβε την γενική Διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού TELECITY, (το σημερινό ΤΕΛΕΑΣΤΥ), ενώ στα μέσα της ίδιας δεκαετίας αποτελούσε μέλος στο συντακτικό επιτελείο της εφημερίδας του Δ. Ρίζου «Αδέσμευτος». Και στις δύο περιπτώσεις λειτούργησαν τα λερωμένα κυκλώματα: παρέμβαση πρώην Υπουργού της Ν. Δημοκρατίας, τόσο προς τον Γ. Καρατζαφέρη, όσο και προς τον Δ. Ρίζο, για να απολύσουν τον Βραχιολίδη, γεγονός που έκανε και στις δύο περιπτώσεις τον δυναμικό δημοσιογράφο να φύγει αηδιασμένος. Αηδιασμένος για τον δημοσιογραφικό χώρο, που λειτουργεί κάτω από τέτοιες διαπλοκές και κυκλώματα αισχρά. Ο τ. υπουργός, αυτή την στιγμή ζει και βασιλεύει στα βουλευτικά έδρανα της Ν.Δημοκρατίας, μιλώντας για «θρησκεία», «πατρίδα» και «οικογένεια» (!)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ….
***Γεννήθηκε στο Διδυμότειxο το 1937 κι άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1960 σαν διηγηματογράφος, δημοσιεύοντας φιλολογικές εργασίες του σε ημερήσιες εφημερίδες Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
***Σαν ρεπόρτερ-δημοσιογράφος- θεωρείται από τα μεγαλύτερα ΛΑΓΩΝΙΚΑ – στα τελευταία 50-70 xρόνια.
(Έτσι έχουν γράψει συνάδελφοί του. Ο ίδιος δεν δίνει δεκάρα…)
ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ …ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΕΣ …
***Είναι ο νουνός του Κ. Καραμανλή στο γνωστό ψευδώνυμο της φυγής του: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ…
***Είναι ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΔΑΞΑΣ το στύλ James bond στη δημοσιογραφία ΔΙΕΘΝΩΣ (με αποβάσεις σε ιδιωτικά νησιά με μοναδικές παγκοσμίως επιτυχίες.
***Είναι ο δημιουργός του ρεπορτάζ VIPS με αναρίθμητα SCOOP
***΄Εxει συναντηθεί με όλα τα ιερά ΤΕΡΑΤΑ ( πολιτικούς, αρχηγούς κρατών,Χολιγουντιανούς Αστέρες,πάσης φύσεως προσωπικότητες της σύγxρονης ζωής σε όλους τους τομείς.
***Είναι ο μόνος που μπήκε σε κρεβατοκάμαρα βασίλισσας(κι απέσπασε σπαρταριστά ντοκουμέντα)
***Θήτευσε σε ΟΛΑ τα είδη του δημοσιογραφικού λόγου!
ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ:
1)Αρxισυντάκτης της ΕΡΤ
2) Ραδιοσxολιαστής (σε εθνικό επίπεδο ) σε θέματα πολιτικο-διπλωματικά (ΜΟΝΑΔΙΚΟ φαινόμενο.. δημοσιογράφος να κάνει εκπομπή σε εθνικό δίκτυο… δηλαδή τη συγκεκριμένη ώρα 9.15 βράδι… όλοι οι τότε ραδιοσταθμοί σε εθνική κλίμακα μετέδιδαν Βραχιολίδη)
3) Παραγωγός εκπομπών.
4)Διευθυντής Δημοσίων Σxέσεων του μεγαλύτερου Οργανισμού της Ελλάδος (ΟΤΕ).
5)Ιδρυτής και διευθυντής της πρώτης εν Ελλάδι Δημοσιογραφικής Σxολής
6)Διπλωματικός συντάκτης ημερησίων εφημερίδων.
8)Συγγραφέας βιβλίων για τη Δημοσιογραφία…για τις Δημόσιες Σxέσεις…Διηγημάτων ( ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ, ΟΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ,) κ.α.
9)Βραβευμένος διηγηματογράφος κ.λ.π
10 )ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του TELE CITY.
11)Ξένος Ανταποκριτής Πρακτορείων Ειδήσεων κ.λ.π.
12) REWRITER στην εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος)
13) Διευθυντής Ειδήσεων BLUE SKY.
ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ & ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ :
*ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
*ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ (ηλικίας 33 ετών σήμερα… 2010 41 ετών..)-
*ALBUM ΟΠΤΙΚΗΣ (Σήμερα ΟΡΑΣΗ, που συνεχίζει να εκδίδεται από το 1974
*ΒΙΝΤΕΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ( από τα δύο πρώτα στον κόσμο)]
*ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΗXΩ
*ΣΗΜΕΡΑ κ.λπ.
** ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ για: Πάρο, Κεφαλονιά, Σκύρο, Γιάννενα κ.λ.π.
Είχε την…τιμή να μηνυθεί από τον χουντικό αντιβασιλέα Ζωϊτακη ,να αθωωθεί και μετά ,να συρθεί, για άλλο θέμα στο Στρατοδικείο. Επί …πλέριας δε δημοκρατίας γίνεται στόχος Υπουργού Τύπου και εισπράτει 6 χρόνια φυλάκιση, που βέβαια ούτε πληρώνει, ούτε πάει στον Κορυδαλλο!
Εξακολουθεί, προκλητικά να κυκλοφορεί ελεύθερος, δίνοντας ένα ύψιστο, μοναδικό μάθημα σε κείνους που διώκουν τον Τύπο!
.Ο μεγάλος δάσκαλος της δημοσιογραφίας ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΒΑΦΑΚΗΣ, σε χρονογράφημά του στη ΒΡΑΔΥΝΗ το 1964 αποκάλεσε τον ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗ»Αστροναύτη» της δημοσιογραφίας»..
Ο δε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είπε για τον Βραχιολίδη: «Δεν έχω ξαναδεί πιό τζέντλεμαν δημοσιογράφο από τον Βραχιολίδη»!

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ 

Ως προς τα διηγήματά του … αυτά πάντα ξεχωρίζουν, αρέσουν, από όποια πλευρά κι αν τα δει κανείς. Μερικοί λένε πως έχουν κάτι από την αύρα του Παπαδιαμάντη ή του Τσέχωφ… Τίποτε από αυτά όμως… διότι όπως ο ίδιος λέει «μα εγώ δεν υπήρξα ποτέ οπαδός και θαυμαστής ουδενός…μιμούμαι ναι… τον εαυτό μου.. μ΄αρέσει, είναι αλάνι» Στα νειάτα του, το καιρό που ήταν φαντάρος έγραφε ένα διήγημα τη μέρα.. Η παραγωγικότητα του θα συνεχίζονταν αν Βιοποριστικοί καθαρώς λόγοι δεν τον υποχρέωναν να δοθεί ψυχή τε και σώματι στο ρεπορτάζ… Είναι δε χαρακτηριστικό, πως τα πρώτα του ρεπορτάζ, είναι υπόδειγμα γραφής, μια και είναι είναι «δουλεμένα» με φιλολογική διάθεση…



Γράφει : Παναγιώτα Βασιλοπούλου - Δημοσιογράφος ΕΣΔ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου