Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ο ΤΟΥΣΚ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ...



Μία συμφωνία που θα είναι αποδεκτή και από τα 28 κράτη-μέλη τηςΕυρωπαϊκής Ένωσηςθα είναι η βασική επιδίωξη...
της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπως αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στο κείμενο, επιχειρεί να συνδέσει την επίλυση του Κυπριακού, με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ο στόχος είναι σαφής: μια συμφωνία αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη-μέλη, καθώς και από τους Τούρκους εταίρους μας. Οι εργασίες προχωρούν, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Ο δρόμος είναι μακρύς και προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις θα σέβονται τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το διεθνές δίκαιο», τονίζει και σημειώνει πως «πρέπει να εξεταστεί το πώς θα αποτραπεί η εμφάνιση νέων μεταναστευτικών διαδρομών, χερσαίων και θαλάσσιων από την Τουρκία στην Ευρώπη, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα στηριχθεί η Ελλάδα στην «πρακτική εφαρμογή» του νέου μηχανισμού επιστροφών, «μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Άσυλο και εάν είναι απαραίτητο μέσω βοήθειας απευθείας από τα κράτη-μέλη». Επίσης, θέτει ως προτεραιότητα την επιτάχυνση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έπρεπε να είχε λάβει αρχικώς η Τουρκία για τη συντήρηση των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.

Αναφερόμενος στις επαφές του σε Λευκωσία και Άγκυρα, εκφράζει την εκτίμηση ότι
«πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η γενικότερη διαδικασία της αναζωογόνησης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τη μετανάστευση, να αποτελέσει ευκαιρία για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Μόνο αν αυτό καταστεί δυνατό, μπορούμε να προχωρήσουμε».


Όσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία αναφέρεται στο έγγραφο πως: α) Είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο. β) Οι μετανάστες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται και κάθε αίτηση για άσυλο θα την επεξεργάζονται οι ελληνικές αρχές. Οι μετανάστες που δεν θα κάνουν αίτηση για άσυλο ή που δεν προκρίνονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία. γ) Οι μετανάστες που θα επιστρέφουν στην Τουρκία θα προστατεύονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων και την τήρηση των αρχών της μη επαναπροώθησης.

2. Όσον αφορά τις επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία προς την ΕΕ με τη μέθοδο ένας προς έναν, το έγγραφο αναφέρει: α) Προτεραιότητα θα δοθεί στους Σύρους που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν προηγουμένως στην ΕΕ παρανόμως. β) Στην ΕΕ η μετεγκατάσταση θα γίνει όπως έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο του 2015. γ) Αν ο αριθμός των επιστροφών ξεπεράσει τον αριθμό που έχουν δεσμευτεί τα κράτη-μέλη, τότε η συμφωνία θα μπορεί να αναθεωρηθεί.

3. Η Τουρκία θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει το άνοιγμα νέων οδών για παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ.

4. Μόλις τα παράνομα περάσματα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ κλείσουν, σχέδιο εθελοντικής επανεισδοχής θα τεθεί σε εφαρμογή. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συνεισφέρουν εθελοντικά σε αυτό το σχέδιο.

5. Η ΕΕ και η Τουρκία θα επιταχύνουν την εκταμίευση των τριών πρώτων δισεκατομμυρίων και θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση περαιτέρω έργων πριν από το τέλος του Μαρτίου. Επίσης, η ΕΕ θα αποφασίσει περαιτέρω χρηματοδότηση για το ταμείο προσφύγων της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου