Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ...

Σε κλοιό των τρακτέρ  η Αθήνα -  οι 


Μεσσήνιοι αγρότες ήδη έφθασαν... 


Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις της κυβέρνησης και της πλειονότητας των αγροτικών μπλόκων μετά και την απόφαση να μην επιτραπεί ούτε σε μικρό αριθμό τρακτέρ να «παρελάσουν» συμβολικά στην πλατεία Συντάγματος σήμερα.
Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σήμερα και αύριο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού αύριο, εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Οι αγρότες αναμένεται να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα από νωρίς σήμερα το πρωί.
Ανάμεσα στις διεκδικήσεις τους είναι: απόσυρση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό, κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου, αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».
 
Άνοδος των αγροτών της Μεσσηνίας στην Αθήνα
Τρακτέρ από τη Μεσσηνία με προορισμό την Αθήνα και το σημερινό συλλαλητήριο ήταν εξαρχής γνωστό ότι δεν πρόκειται να φύγουν. Θα φύγουν, όμως, λεωφορεία με αγρότες. Και απ’ ό,τι φαίνεται, πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των αγροτών της Πυλίας και συγκεκριμένα των περιοχών Χανδρινού, Γλυφάδας, Σουληναρίου.
Με τις μέχρι τώρα δηλώσεις συμμετοχής των αγροτών, λεωφορεία με αγρότες θα φύγουν από το Χανδρινού, τη Μεσσήνη, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι και από το μπλόκο του Καλού Νερού θα μεταβούν αγρότες στην Αθήνα.
Πάντως, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας κάλεσε τα μέλη του και όλους τους αγρότες σε σύσκεψη στα γραφεία του, χθες το απόγευμα. Τα θέματα που θα συζητούνταν ήταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αθήνα και η λήψη αποφάσεων για δυναμικότερες και αποτελεσματικότερες μορφές πάλης.
Τις ημέρες που οι αγρότες θα βρίσκονται στην Αθήνα, στο μπλόκο του Ασπροχώματος θα παραμείνει μικρή δύναμη αγροτών, σημειώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, και τα περισσότερα τρακτέρ θα αποσυρθούν. Ωστόσο, συνεχίζει ο Σύλλογος, «αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, θα επιστρέψουμε στο σημείο (μπλόκο Ασπροχώματος), με μαζικότερη συμμετοχή για περαιτέρω κλιμάκωση (κλείσιμο εφορίας, τράπεζας κ.ά.)».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Ας πούμε, λοιπόν, αλήθειες από μηδενική βάση
Του Δημήτρη Παπανικολόπουλου
Με κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα δε ζεις οικογένεια. Αν τη ζεις, σημαίνει ότι απλώς φοροδιαφεύγεις. Δουλεύω μια περιουσία 40 στρεμμάτων (ο εθνικός μέσος όρος) με παραδοσιακές καλλιέργειες και όλη μου τη ζωή συναναστρέφομαι αγρότες.
Όλοι (αγρότες και μη αγρότες!) παίρνουν επιδοτήσεις (ανάλογα φυσικά με τα στρέμματα που έχουν) και δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται οι αγροτοσυνδικαλιστές ότι μόνο οι πλούσιοι επωφελούνται. Οι αγρότες ποτέ δεν αποκήρυξαν τα αφορολόγητα λεφτά της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που κατηγορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Συνεχίζουν, λοιπόν, να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ δεν υπάρχει άλλος κλάδος που να παίρνει τέτοιες ενισχύσεις.
Οι αγρότες ισχυρίζονται τακτικά ότι δε βγάζουν ούτε τα έξοδά τους. Αυτό είναι υπερβολή σαν αυτές που συχνά επαναλαμβάνει ένα στρώμα ανθρώπων που δεν έχει συνηθίσει να μιλά με στοιχεία, αλλά ούτε και να κρατά στοιχεία. Εγώ, που κρατάω, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα έξοδά μου αντιστοιχούν κάθε χρόνο στο 20% των εισοδημάτων μου. Αυτή είναι η τάξη μεγέθους. Συμπεριλαμβάνω φυσικά και τις επιδοτήσεις, που δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται από το εισόδημα.
Οι αγρότες ζητούν, επίσης, ευνοϊκή μεταχείριση, γιατί συχνά καταστρέφεται μέρος της σοδειάς τους από την κακοκαιρία. Αυτό είναι δίκαιο. Δε φτάνουν όμως οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και οι επιδοτήσεις που δε συνδέονται με την παραγωγή; Ποια άλλη επαγγελματική ομάδα απολαμβάνει τέτοιας προστασίας, όταν πέφτει ο τζίρος της; Για να μην αναφερθούμε στην πάγια συνήθεια να "φουσκώνουν" το ποσοστό ζημιάς τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων ή ελλείψει ελέγχων του ΕΛΓΑ.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο επέμεναν οι κινητοποιούμενοι αγρότες είναι το αφορολόγητο, που το ανέβαζαν μάλιστα στα 30.000 ευρώ! Τη στιγμή, δηλαδή, που όλες οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες με τέτοια εισοδήματα πληρώνουν αρκετά, αυτοί δε θέλουν να πληρώνουν τίποτα! Το χειρότερο, όμως, είναι ότι έτσι ομολογούν ότι στις φορολογικές τους δηλώσεις λένε ψέματα. Πώς είναι δυνατόν να ζητούν 30.000 ευρώ αφορολόγητο, όταν κατά 88% δηλώνουν κάτω από 5.000 ευρώ εισόδημα;
Η απάντηση είναι προφανής: δε δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Εννοείται ότι ένας κλάδος που δε διατηρούσε μέχρι χθες βιβλία εσόδων - εξόδων και πουλούσε προϊόντα χωρίς τιμολόγιο, ήταν πρωταθλητής στη φοροδιαφυγή.
Άλλωστε, όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τους ζητά να εξηγήσουν πώς γίνεται η ελληνική αγροτική παραγωγή να αποτιμάται στα 10 δισ. και χαρτιά να υπάρχουν μόνο για τα 5 δισ., απλώς δεν απαντούν.
Οι αγρότες επίσης δε θέλουν να πληρώνουν εισφορές (το 91% των συντάξεων του ΟΓΑ καλύπτεται από το κράτος). Κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές το είπαν ευθέως στον Κατρούγκαλο: Δε θέλουμε να αυξηθούν οι εισφορές και ας παίρνουμε αυτή την υποτυπώδη σύνταξη.
Φαίνεται παράδοξο, αλλά δεν είναι. Οι αγρότες δε θα αποσυρθούν από τα κτήματά τους στα 67, ώστε να τους μένει μόνο η σύνταξή τους. Το πρόβλημα, λοιπόν, (για τους νεότερους) είναι ακριβώς το αντίθετο: όχι ότι δεν μπορούν οι άνθρωποι να δουλεύουν μέχρι τα 67, αλλά ότι θέλουν να διοικούν την περιουσία τους μέχρι το θάνατό τους.
Αντί, λοιπόν, να συνεταιριστούν, προκειμένου να αποκτήσουν εξαγωγική και μεταποιητική δυνατότητα, καλώντας την Πολιτεία να τους βοηθήσει σε αυτή την επιθετική στρατηγική τους, την καλούν να τους πληρώνει τις εισφορές και τις αποζημιώσεις και να μην ανακατεύεται στις δουλειές τους μέσω της φορολογίας.
Οι αγρότες, τέλος, καλό θα ήταν να επιχειρήσουν μαζικά να παρακάμψουν τους μεσάζοντες, παρά να ζητούν συνεχώς από το κράτος να τους προστατεύσει από τους μεσάζοντες (που κατά τα άλλα τους έχουν ανάγκη). Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός κλέβει τον κόπο των αγροτών, όχι η κυβέρνηση. Και αυτός δεν αντιμετωπίζεται από μικροαστούς και κυβερνήσεις, αλλά από συνεταιρισμένους παραγωγούς.

ΠΗΓΗ: http://www.tharrosnews.gr/news/content/ante-portas-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου