Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ:

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημ. Παπαδημούλη «Στο Κόκκινο 105,5» (Κ. Αρβανίτης) 

«Χρειάζεται μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν που να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί»

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Κ. Αρβανίτη), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Στην ΕΕ υπάρχει μια γενική τάση η οποία έχει επιβληθεί παντού. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε στην ακρότατη μορφή της. Και για να εφαρμοστεί παρακάμφθηκε κάθε έννοια Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η ίδια η Τρόικα και ο τρόπος που αποφασίζονταν τα πράγματα και όσα εγκαθιδρύθηκαν στην Ελλάδα χέρι-χέρι με τις ελληνικές κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, παραβιάζουν τις αρχές Ευρωπαϊκού Δικαίου και τη Χάρτα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει χώρα που να καταργείται μέσα σε μια νύχτα το δικαίωμα στη συλλογική σύμβαση.
Ωστόσο, αυτή την ώρα, υπό την πίεση της αποτυχίας αυτών των πολιτικών που έφεραν και αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, αποπληθωρισμό τους τελευταίους μήνες και τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης -η Ευρωζώνη τα πηγαίνει πολύ χειρότερα από τις ΗΠΑ στον τομέα της ανάκαμψης- υπάρχουν κάποια σημάδια μιας αργής, καθυστερημένης, αν και ανεπαρκούς στροφής».
Να γίνει η ελληνική περίπτωση αρχή μιας αλλαγής
«Το ζητούμενο για την Ελλάδα, που έχει υποφέρει περισσότερο απ όλους από αυτή την καταστροφική πολιτική, είναι να γίνει η ελληνική περίπτωση αρχή μιας αλλαγής και μέρος μιας ευρύτερης συμμαχίας. Επειδή έχουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση μπροστά μας, θα κερδίσουμε αν η Ελλάδα, παρότι είναι η μόνη χώρα με αριστερό πρωθυπουργό, καταφέρει αυτό το "φτάνει πια με τη λιτότητα" να το κάνει ατζέντα μιας ευρύτερης συμμαχίας για να πετύχει τον περίφημο έντιμο συμβιβασμό για τον οποίο μιλάει ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή.
Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Η συμφωνία χρειάζεται γιατί υπηρετεί το συμφέρον και των δυο πλευρών. Και της Ελλάδας και των δανειστών μας και της Ευρωζώνης. Μια μη-συμφωνία, μια ρήξη, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά όχι μόνο στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, αλλά και στους δανειστές μας και στην παγκόσμια οικονομία. Προχθές, ο σύμβουλος του κ. Ομπάμα, προφανώς με εντολή του Ομπάμα, έκανε μια δήλωση λέγοντας ότι "το Grexit είναι ένα πείραμα που δεν θέλουμε να το δούμε". Ο λόγος είναι ότι φοβούνται την αποσταθεροποιητική επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης. Μια μη-λύση κοστίζει πάρα πολύ και στους δανειστές και στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Πριν από μια εβδομάδα, η κα Μαργκαρίτα Μοργκερίνι, η οποία είναι Νο2 στην Ευρώπη, η Υπουργός Εξωτερικών όλης της Ευρώπης, έκανε μια δήλωση, είπε ότι "αν πέσει ένας -η Ελλάδα- θα πέσουν όλοι". Δεν έπαιξε στα δελτία των οκτώ. Αντ' αυτής, οι φίλοι του μνημονίου στην Ελλάδα, προέβαλλαν μια από τις πολλές δηλώσεις Σόιμπλε με την οποία φοβέριζε, ειρωνευόταν και απειλούσε την Ελλάδα».
Η Ελλάδα - αφετηρία θετικών αλλαγών
«Το συμπέρασμα είναι ένα: χρειάζεται συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση παλεύει για να είναι η καλύτερη δυνατή για τα ελληνικά συμφέροντα. Έχουμε επίγνωση του συσχετισμού δυνάμεων, αλλά έχουμε επίγνωση και του γεγονότος ότι άρχισε να ραγίζει το μονομπλόκ της αδιατάρακτης μονόπλευρης λιτότητας. Και η Ελλάδα μπορεί να γίνει από παρίας και πειραματόζωο, αφετηρία θετικών αλλαγών. Αρκεί εμείς να έχουμε την ικανότητα, δίπλα στη σκληρή διαπραγμάτευση, να έχουμε και το μυαλό και το σχέδιο που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Τον έντιμο, προωθητικό συμβιβασμό που θα δώσει στη χώρα και στη νέα ελληνική κυβέρνηση, χρόνο, ανάσα, και δυνατότητα να αναπτυχθεί και στο μεταξύ , να πάψει να είναι η μόνη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη.
Ο πολιτικός χρόνος δουλεύει υπέρ μας. Διότι αν καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε τα επόμενα χρόνια και τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι θα πάψουμε να είμαστε η μόνη χώρα με αριστερό πρωθυπουργό».

23.04.2015 Το Γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου