Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΟΛΑ ΟΣΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΠΙΑ ΕΡΤ ...ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ ...ΟΙ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ" ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!


Ο οδικός χάρτης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ


Ο οδικός χάρτης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Η δημόσια τηλεόραση θα λειτουργήσει ξανά, από μηδενική βάση και με διαδικασίες που σέβονται το ισχύον νομικό πλαίσιο, διαβεβαιώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Η ΕΡΤ θα επιστρέψει αλλά θα υπάρξει αξιολόγηση και επανακαθορισμός ώστε η νέα εταιρεία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος, λένε στην κυβέρνηση
Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραμείνει πιστή στις προεκλογικές της εξαγγελίες για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Οπως διαβεβαιώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΡΤ θα λειτουργήσει ξανά, ωστόσο πάνω σε νέες βάσεις που θα εξασφαλίζουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα της, την πολυφωνία και την ποιότητα του προγράμματος.

Το βίαιο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τον Ιούνιο του 2013 είχε προκαλέσει σοκ, όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένα κράτος που δεν βρισκόταν σε καθεστώς πολέμου έκλεινε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Οι υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για αναδιάρθρωση και εξυγίανση της ΕΡΤ αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Απόδειξη η συνέντευξη-διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη ΝΕΡΙΤ.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση και τη δημιουργία μιας πραγματικά δημόσιας, δημοκρατικής, πολυφωνικής ραδιοτηλεόρασης. Να θυμίσουμε ότι τη βραδιά των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επισκεφθεί τα γραφεία της ertopen, που βρίσκονται απέναντι από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, και είχε ρητά δηλώσει ότι στο επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα«τηρήσει τις δεσμεύσεις του εντός νόμιμου θεσμικού πλαισίου».

Οπως διευκρινίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επαναλειτουργήσει την ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, διότι αυτή η διαδικασία δεν συνάδει με τη δημοκρατία. Διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει οδικός χάρτης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και επιμένουν στην κυβερνητική δέσμευση για επιστροφή στην ΕΡΤ όλων των απολυμένων ή τουλάχιστον όσων το επιθυμούν.    

Το κλείσιμο και το κόστος

Οπως εξηγούν, η επιστροφή των εργαζομένων δεν πρόκειται να γίνει στα ίδια πόστα που κατείχαν πριν από το λουκέτο, αλλά ότι θα υπάρξει αξιολόγηση και επανακαθορισμός ώστε η νέα εταιρεία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα απαλλαγμένο, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, από τις παθογένειες του παρελθόντος. Σημειώνουν ωστόσο ότι πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες ώστε να αρχίσει να παίρνει εμπρός το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης και τονίζουν ότι στη συγκυρία αυτή εκείνο που προέχει είναι η σκληρή διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οικονομία.  

Η νέα κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, είχε εκφράσει έντονη διαφωνία για το γεγονός ότι η ΠΝΠ, με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ, δεν κυρώθηκε ποτέ από την ελληνική Βουλή με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά νομικά και πολιτικά ζητήματα. Να θυμίσουμε ότι μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ η χώρα μας έμεινε χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση, γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ελλάδας. Κάτω από έντονες πιέσεις η τότε κυβέρνηση προχώρησε στην ίδρυση ενός μεταβατικού φορέα, της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, που αργότερα έγινε Δημόσια Τηλεόραση, ώστε να καλυφθεί το κενό έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία σύστασης του νέου φορέα. Η ΔΤ ήταν πραγματικά ένα πρωτοφανές «μόρφωμα» που λειτούργησε ως υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλληνες πολίτες δεν έχουν μάθει ακόμη πόσο κόστισε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αφού δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένας απολογισμός ως σήμερα. Πάντως είναι βέβαιο ότι το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Κατάργηση του νόμου για τη ΝΕΡΙΤ

Η περίοδος που διανύουμε, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεταβατική, δεδομένου ότι έχει ψηφιστεί ο νόμος 4173/2013 για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ. Παρ' όλα αυτά η διαδικασία στελέχωσης του νέου φορέα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι περισσότεροι από τους εργαζομένους έχουν προσληφθεί με δίμηνες συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονται κατά καιρούς.  

Βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να καταργηθεί ο νόμος 4.173 καθώς και όλοι οι διαγωνισμοί που σχετίζονται με τη ΝΕΡΙΤ με το μικρότερο οικονομικό κόστος και στη συνέχεια η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, καθώς και η αποκατάσταση του brand name ΕΡΤ. Οσοι εκ των εργαζομένων στην παλιά ΕΡΤ, που απολύθηκαν στις 11 Ιουνίου του 2013, δύνανται ή επιθυμούν θα μπορούν να επιστρέψουν στο νέο καθεστώς λειτουργίας, με την προϋπόθεση αξιολόγησης των προσόντων και των επιδόσεών τους.   

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν στον νέο φορέα όλα τα περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα που κατείχε η ΕΡΤ πριν από την 11η Ιουνίου 2103, καθώς και όσα επιπροσθέτως αποκτήθηκαν και παραχωρήθηκαν στην κυβερνητική υπηρεσία με την επωνυμία ΔΤ ή οποιονδήποτε άλλο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση της ΕΡΤ και χρηματοδοτείται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος ή το ειδικό τέλος. Επίσης λένε ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της παρακράτησης του 25% των εσόδων της ΕΡΤ για την πράσινη ενέργεια και ότι όλα τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος θα διοχετεύονται στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ακόμη συζητείται το ενδεχόμενο κατά την επανίδρυση της ΕΡΤ να διοριστεί, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού κ. Ν. Παππά, προσωρινό διοικητικό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει 12μηνη θητεία και θα φροντίσει για την έναρξη των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και για τη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ.

Οι απολυμένοι δίνουν πίστωση χρόνου

Από την πλευρά τους οι απολυμένοι της ΕΡΤ που δεν έχουν προσχωρήσει στις διαδικασίες στελέχωσης της ΝΕΡΙΤ πιέζουν ώστε το άνοιγμα του νέου φορέα να γίνει άμεσα και λένε ότι αυτό θα έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. Εκπρόσωποι των απολυμένων αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται τις ασφυκτικές πιέσεις κάτω από τις οποίες η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τον οικονομικό γόρδιο δεσμό της χώρας. Λένε ότι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον κ. Παππά ώστε να του εκθέσουν τις απόψεις τους. Πάντως δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα κρατήσει την υπόσχεσή της για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου