Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΣΑΜΑΡΑ

ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ! ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗ ΡΟΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ-ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΜΑΥΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα σε μια συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του ρόλου της στην κρίση στην Ουκρανία από αύριο Παρασκευή, ενώ το NATO εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για το γεγονός ότι περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιωτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία.
Από την πλευρά της, η Ρωσία διεμήνυσε ότι θεωρεί την επιβολή των νέων κυρώσεων «μη φιλική» ενέργεια και προειδοποίησε ότι θα ανταποδώσει με ισοδύναμα μέτρα.
Το Κίεβο εξάλλου αναγνώρισε σήμερα για πρώτη φορά ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έως και την Αζοφική Θάλασσα. Αυτό το είχαν εξάλλου διαπιστώσει εν μέρει ομάδες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου ήδη από τον περασμένο μήνα, όταν οι αντάρτες εξαπέλυσαν μια αντεπίθεση προς στρατηγικής σημασίας παράκτιες πόλεις νότια της περιοχής Ντονέτσκ.
Αν οι αντάρτες καταλάβουν το λιμάνι της Μαριούπολης, την τελευταία μεγάλη πόλη της περιοχής αυτής της Ουκρανίας που απομένει υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, αυτό θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα ανάμεσα στα ρωσικά σύνορα και την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία τον Μάρτιο.
Έπειτα από πολλές ημέρες δισταγμών και αμφισημίας τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή από αύριο των περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Μόσχα μετά τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός η οποία επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες, όπως ανέφεραν νωρίτερα ευρωπαϊκές πηγές και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι.
Τη στιγμή που η ρωσική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, η εξαγγελία των κυρώσεων ώθησε παράλληλα το εθνικό ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
Ο Φαν Ρομπάι είπε ότι η ΕΕ ενδέχεται να άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία εάν η αξιολόγηση την οποία θα κάνει ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου δείξει πως το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία εφαρμόζεται.
Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τίθενται σε ισχύ από αύριο Παρασκευή.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα κάνουν μια συνεκτική αξιολόγηση της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου: «υπό το φως της αξιολόγησης αυτής και εάν η κατάσταση επί του πεδίου το επιτρέπει, η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ) προσκαλούνται να υποβάλουν προτάσεις για την τροποποίηση, την αναστολή ή την άρση των κυρώσεων εν μέρει ή στο σύνολό τους», ανέφερε.
Στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης διεμήνυσαν ότι και η Μόσχα από την πλευρά της ετοιμάζει μέτρα ανταπόδοσης στις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα εμποδίζουν ιδίως την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Ρωσίας, της Rosneft και της Transneft, αλλά και της πετρελαϊκής θυγατρικής της Gazprom. Επίσης θα προστεθούν τα ονόματα δεκάδων αξιωματούχων από τη Ρωσία και φιλορώσων από την Ουκρανία στους καταλόγους εκείνων που αντιμετωπίζουν πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αποκάλεσε «μη φιλική» ενέργεια την επιβολή κυρώσεων και επιβεβαίωσε επίσημα πως θα υπάρξουν αντίποινα. Ωστόσο «η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη προς τη ζημία που θα προκαλούσουν οι κυρώσεις αυτές στην οικονομία μας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ακόμη, κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποτρέψουν την εφαρμογή των κυρώσεων διότι είναι «αντιπαραγωγικές».
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν σε ανταπόδοση είναι η θέσπιση ορίου στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την ΕΕ καθώς και να απαγορευθούν οι εισαγωγές ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων και «ελαφρών βιομηχανικών αγαθών», είπε ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου επί οικονομικών θεμάτων.
Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε την «ελπίδα να επικρατήσει η κοινή λογική και να μην αναγκαστούμε να θεσπίσουμε αυτά τα μέτρα».
Νέες κυρώσεις ανακοίνωσε και ο Ομπάμα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα προχωρήσουν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και δη σε τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα, σε απάντηση της «παρουσίας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
«Τα μέτρα αυτά θα επιτείνουν την πολιτική απομόνωση της Ρωσίας, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα οικονομικά πλήγματα κατά της χώρας αυτής, ιδιαίτερα σε τομείς τους οποίους ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι συνεργάτες του θεωρούν σημαντικούς», δήλωσε ο Ομπάμα.
«Μαζί με την G7, τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους άλλους συμμάχους μας, έχουμε καταστήσει σαφές πως είμαστε έτοιμοι να επιβάλλουμε νέα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας», είπε. «Αυτά τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ρωσίας που οδήγησαν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία».
«Εάν η Ρωσία εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της, οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να αποσυρθούν», δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Ομπάμα. «Εάν, αντίθετα, η Ρωσία συνεχίσει την επιθετική της τακτική και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξάλλου έκρινε ότι η απόφαση της ΕΕ για επιβολή νέων κυρώσεων σημαίνει πως αυτή τάσσεται εναντίον της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία.
«Η ΕΕ ουσιαστικά τάσσεται εναντίον μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Τονίζεται ακόμη ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί τους εκθέτουν στον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης οικονομικής στασιμότητας και την απώλεια θέσεων εργασίας.
koolnews.gr -ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου