Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΕΙΔΕΣ ΟΙ ΜΕΜΕΤΗΔΕΣ;...ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΛΑΝΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ...

Τουρκικής ιδιοκτησίας ο Καραγκιόζης....

Ζήτημα «ιδιοκτησίας» και υπηκοότητας του Καραγκιόζη εγείρει ο πρεσβευτής της Άγκυρας στην......
Αθήνα Κερίμ Ουράς.

Με επιστολή του στο «Πρώτο Θέμα», ο Τούρκος επιτετραμμένος προχωρά τις διεκδικήσεις πέρα από Αιγαίο και γκρίζες ζώνες... στο χώρο των σκιών... του θεάτρου σκιών. Όπως ισχυρίζεται στην επιστολή του, ο ήρωας του Ε. Σπαθάρη και του θεάτρου σκιών είναι προϊόν και κτήμα της τουρκικής κουλτούρας και μάλιστα επικαλείται οργανισμούς όπως η UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να πιστοποιήσει την ακρίβεια των ισχυρισμών του.

Η επιστολή του κ. Ουράς αναφέρει πως «είναι γνωστό μέσω των βασικών του χαρακτήρων του "Karagoz και Hacivat" ότι το θέατρο σκιών είναι μια δημοφιλής λαϊκή παράδοση της Τουρκίας... Ο Karagoz ήταν πολύ δημοφιλές είδος ψυχαγωγίας ιδιαίτερα κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου... όπως πολλές άλλες τουρκικές παραδόσεις υπήρξε επίσης δημοφιλής στην Ελλάδα και το ότι θεωρείται ένας ήρωας της λαϊκής παράδοσης θα πρέπει να συνιστά πηγή ικανοποίησης για όλους μας... ωστόσο σε ότι αφορά την ιδιοκτησία του είναι σαφές ότι ο Karagoz αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού πολιτισμού».

Σε σχόλιο του υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τασούλα, επί του θέματος, ο κ. Τασούλας σχολίασε ότι «είναι δικαίωμα του Καραγκιόζη να δηλώνει Έλληνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου