Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ BBC ΑΝΑΖΗΤΑ  Το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία

Βίντεο - BBC: Το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία
Και μάλλον το βρήκε...
«Μπορεί να είναι ο καθαρός αέρας και ο φιλικός, χαλαρός και ανοιχτός τρόπος ζωής. Μπορεί να είναι τα φρέσκα λαχανικά και το κατσικίσιο γάλα ή ακόμη και η φυσική ακτινοβολία από τους γρανιτένιους βράχους».
«Είναι το κρασί» απαντά ο Στέφανος Μωραϊτης, ο 98χρονος κάτοικος της Ικαρίας που μίλησε στο BBC. Η ιστορία του είναι συγκλονιστική. Πριν από 45 χρόνια ζούσε στις ΗΠΑ και διαγνώστηκε με καρκίνο στους πνεύμονες και πι γιατροί του έδωσαν μόλις 9 μήνες ζωής. «Τότε οι κηδείες στην Αμερική ήταν ακριβές και είπα στη γυναίκα μου ότι θα επιστρέψω στην Ικαρία να με θάψουν με τους γονείς μου». Σαρανταπέντε χρόνια αργότερα σφύζει ζωή. «Πριν από λίγα χρόνια γύρισα στην Αμερική και έψαξα να βρω τους γιατρούς μου. Όμως, είχαν πεθάνει όλοι», λέει.
Το BBC στο ρεπορτάζ επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες στην Ικαρία και αναζητά τους παράγοντες της μακροζωίας. «Το φαγητό μαγειρεύεται σε ελαιόλαδο, οι κάτοικοι μαζεύουν μεγάλες ποσότητες από άγρια χόρτα και βότανα από τα βουνά για ιαματικούς σκοπούς» αναφέρει το BBC και συμπληρώνει: «Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι και ο τρόπος ζωής παίζει ρόλο. Ο κόσμος εδώ δεν καπνίζει, κοιμάται το μεσημέρι, ο ρυθμός της καθημερινότητας είναι αργός, βρίσκονται συχνά με φίλους και οικογένεια και πίνουν λογικές ποσότητες τοπικού κρασιού. Οι οικογένειες δίνουν σημαντικό ρόλο στους γηραιότερους», τονίζει το βρετανικό δίκτυο.
πηγη:ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου