Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016



AYTO...,MAΛΙΣΤΑ...ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ ΚΙ ΕΠΑΥΞΑΝΟΥΜΕ!..μα οι γυναίκες κανουν παντα αντιπολίτευση στους άνδρες τους!
Quartz 











Η πρώτη κυρία που αντιπολιτεύεται τον σύζυγό της
Δεν είναι ασυνήθιστο οι σύζυγοι πρωθυπουργών και προέδρων να κάνουν πολιτική σε συντονισμό με τους συζύγους τους. Είναι όμως ασυνήθιστο να τους κάνουν αντιπολίτευση – έστω και εποικοδομητική. Κι αυτό ακριβώς κάνει η Ακίε Αμπε, σύζυγος του Σίνζο Αμπε και πρώτη κυρία της Ιαπωνίας.

Ακόμη πιο ασυνήθιστο είναι να παραδέχεται ότι έχει αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο: «Θέλω να περάσω ιδέες και απόψεις που δεν είναι πολύ δημοφιλείς στον άνδρα μου και τον κύκλο του» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η 54χρονη Ακίε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg. «Υποθέτω ότι λειτουργώ κάπως σαν κόμμα της αντιπολίτευσης» είχε συμπληρώσει.
Οπως πάντως σημειώνει το Quartz, φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική. Γιατί ενόψει της επίσκεψης του Αμπε στο Περλ Χάρμπορ, την πρώτη ιάπωνα πρωθυπουργού στην ιστορία, πολλοί θυμήθηκαν ότι το λιμάνι είχε επισκεφθεί λίγους μήνες νωρίτερα η πρώτη κυρία. Για να κάνει τι; Να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της αιφνιδιαστικής επίθεσης της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας. Η Ακίε μάλιστα ανέβασε στον λογαριασμό της στο Facebook μιαφωτογραφία που τη δείχνει να υποκλίνεται μπροστά στο μνημείο των πεσόντων.
Δεν είναι όμως μόνο στο πεδίο της ιστορικής συμφιλίωσης που δραστηριοποιείται η Ακίε Αμπε. Η πρώτη κυρία έχει διαφωνήσει ανοικτά με τον σύζυγό της και πρωθυπουργό στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, ενώ έχει υποστηρίξει σθεναρά τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους. Και παρά τις εθνικιστικού χαρακτήρα τριβές ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, εκείνη δεν παύει να δηλώνει την αγάπη της για την κορεατική κουλτούρα και να μαγειρεύει κορεατικές συνταγές.
Είναι σαφές, της κυρίας Αμπε ο κύριος Αμπε της πέφτει πολύ δεξιός και πολύ εθνικιστής. Τα υπόλοιπα αφορούν τους δυο τους.
Φωτό: Αριστερά ο ιάπωνας πρωθυπουργός. Και δεξιά η αντιπολίτευσή του. Πηγή: Reuters/Kevork Djansezian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου