Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΜΕΛΙΝΑ ΜΠΟΤΕΛΛΗ -  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ..

 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΔ : 

Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη Παναγιώτα Βασιλοπούλου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ : ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΣΔ  

( .Μια γυναίκα που ενεργεί Μεγαλόψυχα, σκέφτεται και Μεγαλόψυχα...) 

Αγαπημένοι αναγνώστες ,
μια σκεπτόμενη γυναίκα , πολύπτυχη , που εκπροσωπεί την Τέχνη επ΄ άξια , ανυψώνει τους ρόλους που ερμηνεύει , με μεγάλη επιτυχία . Μια γυναίκα που τη θαυμάζουμε για την καλλιεργημένη προσωπικότητα της , για τον φιλαλήθη χαρακτήρα της και γιατί είναι αμερόληπτη και δίκαιη . 
Η Λίλα Καφαντάρη , σε μια συνέντευξη διαφορετική από άλλες , κοινωνιολογικού κι φιλοσοφικού χαρακτήρα , προς όλους τους συνανθρώπους της και στους αναγνώστες
 .

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Αξιότιμη κυρία Λίλα Καφαντάρη , η αρετή σας , η ψυχική σας ποιότητα , το ήθος της ευγένειας σας , ώστε έχετε διαμορφώσει στον απόλυτο βαθμό την πλήρη έννοια ''Πολιτισμένος Άνθρωπος'' . Ο ''Πολιτισμένος Άνθρωπος'' χαίρεται κατά την γνώμη σας την εκτίμηση και το σεβασμό των πάντων ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1:Κατ αρχή σας ευχαριστώ γιατί θεωρείτε ότι διαθέτω αυτές τις ιδιότητες που μου αποδίδετε. Μακάρι να είναι αλήθεια γιατί είναι το ζητούμενο για μένα και καθημερινή μάχη. Ίσως τελικά η προσπάθεια που κάνω προς αυτή την κατεύθυνση να εκτιμιέται απ τον κόσμο και έτσι να απολαμβάνω τον σεβασμό. Ίσως να είναι αντανάκλαση του πόσο σέβομαι και εκτιμώ την ανθρώπινη ύπαρξη. Όπως και να είναι, νιώθω πολύ τυχερός άνθρωπος μια και οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν τεράστια σημασία στη ζωή μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Εκλογές 2015 . Μας αφορούν όλους μας τα αποτελέσματα των εκλογών και ξέρουμε πως η πολιτική είναι λειτούργημα και μάλιστα υψηλό και απαιτητικό . Σας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των Εκλογών ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 : Γνωρίζετε ότι είμαι στέλεχος του Κομμουνιστικού κόμματος. Για μας, τις πολιτικές εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων δεν τις καθορίζουν οι κυβερνήσεις όπως κι αν ονομάζονται. Τις καθορίζει η συμμετοχή των εργαζόμενων στις ενώσεις τους όπως είναι τα σωματεία και η μαχητικότητα των διεκδικήσεών τους απέναντι σ ένα κράτος που ελέγχεται απολύτως απ την εξουσία των ομίλων και τις δικές τους ενώσεις τους (πχ η Ε.Ε.). Επομένως δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα των εκλογών μια και ο λαός παγιδεύτηκε για μια φορά ακόμα σε μια λογική ανάθεσης της ζωής του σε νέους εκπρόσωπους του κεφαλαίου ελπίζοντας ακόμα μια φορά σε σωτήρες. Θετικό στοιχείο βέβαια ήταν η άνοδος του ΚΚΕ ειδικά κάτω απ την πίεση μιας «αριστερής» κυβέρνησης. Δείχνει τάση επανασυσπείρωσης των δυνάμεών μας και νέους ψηφοφόρους που κύρια παρακολούθησαν τις θέσεις και αναλύσεις μας αλλά που συμμετείχαν στα σωματεία ζώντας από κοντά τον ρόλο όλων των πολιτικών δυνάμεων και τελικά στην ίδια τη ζωή πείστηκαν απ το ΚΚΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα της Ελλάδος , που σας αγγίζουν και σας λυπούν όσο τίποτε άλλο ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3: Τι να πρωτοπεί κανείς σε μια εποχή που οι άνεργοι κι οι μισοεργαζόμενοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού; Που παιδιά ζαλίζονται απ την πείνα; Που οι άστεγοι είναι χιλιάδες; Αν σταθεί κανείς στο φαινόμενο και θελήσει απλώς να βοηθήσει καταλήγει στην φιλανθρωπία. Και η φιλανθρωπία «κλέβει» κι αυτή με τη σειρά της την όποια αξιοπρέπεια έχει απομείνει. Ταυτόχρονα καμουφλάρει την ουσία. Και η ουσία είναι ο λόγος που γεννάει το φαινόμενο. Αλλιώς συγκαλύπτεις τον τρόπο που μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Αν δεν κάνεις διάγνωση, όχι μόνο δεν υπάρχει θεραπεία αλλά επιδεινώνεται η κατάσταση. Εμείς ακριβώς αυτό κάνουμε. Δείχνουμε την ασθένεια που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Είναι το ότι ο πλούτος που παράγεται απ τους εργαζόμενους, γίνεται όλο και μεγαλύτερο κέρδος στις τσέπες αυτών που είναι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής (εργοστασίων, ορυκτού πλούτου, τραπεζών, γης, καραβιών, κατασκευαστικών εταιριών κλπ). Το κράτος τους ενισχύει με τεράστια ποσά απ τους φόρους μας, τους χαρίζει τον δημόσιο πλούτο, ενώ περιορίζει όλο και περισσότερο την αξία της δουλειάς μας και τα κοινωνικά μας δικαιώματα. Αυτά δεν είναι αποφάσεις μιας κακιάς κυβέρνησης αλλά όρος για να είναι ανταγωνιστικοί οι όμιλοι της Ελλάδας αλλά και κάθε χώρας. Στη Γερμανία περίπου 10.000.000 εργαζόμενοι αμείβονται με 400 ευρώ τον μήνα. Στην Αμερική κάπου 50.000.000 άνθρωποι ζουν από συσσίτια. Και η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη γιατί ο καπιταλισμός ιστορικά έχει τελειώσει. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ προς τα πίσω. Σ αυτά που έστω είχαμε. Επομένως είναι μονόδρομος η ανατροπή του απ τους λαούς. Ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται σ αυτούς που τον παράγουν με τα μέσα παραγωγής ιδιοκτησία του δικού τους κράτους. Μόνο έτσι δεν θα υπάρχει ανεργία , αμορφωσιά και φτώχια. Εξαθλίωση υλική και πνευματική.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τέχνη – Πολιτισμός – Γράμματα . Μπορούν άνθρωποι σκεπτόμενοι που πρεσβεύουν το τρίπτυχο αυτό , να συμβάλουν στην αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση της κοινωνίας μας ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4: Κατ αρχήν πολιτισμός με εξαθλίωση δεν πάνε μαζί. Ο πολιτισμός καθορίζεται απ το επίπεδο διαβίωσης του λαού. Η τέχνη οφείλει λοιπόν να αναβαθμίζει την πνευματικότητα των εργαζόμενων και να τους δίνει τα κλειδιά της σκέψης και την έμπνευση για την διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Δεν υπάρχει ουδέτερη τέχνη. Η τέχνη που δεν λειτουργεί προς την εξέλιξη του ανθρώπου αλλά τον αποκοιμίζει είναι στρατευμένη με την πλευρά των εκμεταλλευτών μας. Βοηθάει στη φυγή απ την πραγματικότητα και όχι στην αλλαγή της πραγματικότητας. Ότι δηλαδή κάνουν και τα ναρκωτικά. Επομένως οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί έχουν μεγάλη ευθύνη όπως και οι άνθρωποι των γραμμάτων. Δυστυχώς και οι ίδιοι δεν έχουμε επαρκή παιδεία. Μην ξεχνάμε ότι ό πολιτισμός και η παιδεία είναι στα χέρια των αντιπάλων μας που τα χρησιμοποιούν για να χειραγωγούν τις συνειδήσεις μας. Άρα και οι «εκλεκτοί|» τους καθηγητές, καλλιτέχνες και δημιουργοί είναι αυτοί που συμβάλλουν στην διαιώνιση αυτής της εξουσίας . Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί όπως και οι άνθρωποι των γραμμάτων οφείλουμε να υπερασπιστούμε κατ αρχήν τα δικά μας εργασιακά δικαιώματα ώστε να έχουμε οι ίδιοι αξιοπρέπεια και κατ επέκταση αυτή η διεκδίκηση να καταγράφεται στο έργο μας εμπνέοντας τον λαό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Διαδίκτυο , υπέρ και κατά ; Τα πράγματα είναι απλά ή πολύπλοκα με το διαδίκτυο ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5: Το διαδίκτυο δεν είναι ελεύθερη επικοινωνία. Είναι κι αυτό ελεγχόμενο. Έχουν δημοσιευτεί αρκετά άρθρα που το αποδεικνύουν με στοιχεία. Παρ όλα αυτά είναι ένα εργαλείο που αν το χρησιμοποιείς σωστά είναι πολύτιμο. Δεν πρέπει ούτε να το υπερτιμάς, ούτε να το υποτιμάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Είστε εκπρόσωπος της Τέχνης . Ποια λεπτομέρεια μπορεί να καταστρέψει μια καριέρα και ποια λεπτομέρεια μπορεί να την απογειώσει ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6: Να σας πω την αλήθεια ποτέ δεν έδωσα σημασία στην έννοια «καριέρα». Για μένα σημαντικό ήταν να μπορώ να εργάζομαι και να εξελίσσομαι ως ηθοποιός, έχοντας τη δυνατότητα και τα μέσα να εκφράζομαι καλλιτεχνικά. Σπάνια στα τόσα χρόνια που είμαι επαγγελματίας ηθοποιός ένιωσα ότι είχα τις προϋποθέσεις να υπερασπιστώ τον λόγο που έγινα ηθοποιός και ταυτόχρονα να μπορώ να μεγαλώνω το παιδί μου. Και είναι λογικό γιατί στον καπιταλισμό και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες είμαστε φτηνά εμπορεύματα όπως και το έργο μας. Για να αλλάξει αυτό πρέπει να πάψουμε να είμαστε εμπορεύματα όλοι οι εργαζόμενοι. Αυτό έχει ως όρο τη ριζική αλλαγή με την γενναία απόφαση του λαού μας. Όχι ψεύτικες ελπίδες μασκαρεύοντας το θηρίο σε κουνελάκι , αλλά ενεργή συμμετοχή σε οργανωμένο αγώνα μέχρι τη νίκη μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή της συνέντευξη μας , θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που δεν ρώτησα και θα θέλατε να προσθέσετε πριν κλείσουμε τη συνέντευξη μας . Σας ευχαριστώ και εκ μέρους των αναγνωστών κι εύχομαι απλόχερα τις ομορφότερες ευχές μου για πολλές ακόμα επιτυχίες σας .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 7 : Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας. Ήταν τιμή μου.
Και δική μας τιμή που μας αφιερώνεται τη συνέντευξη, σε μας που είμαστε αναγνώστες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου