Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ Η 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η  ΓΓΔΕ           

Τι ισχύει με τι κατασχέσεις, τι προστατεύεται και πως!

Τι ισχύει με τι κατασχέσεις, τι προστατεύεται και πως!                                       
Μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργηθεί στους έλληνες φορολογούμενους, ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά σε ξαφνικές κατασχέσεις  και άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, μετά την αποστολή από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, 50.000 ειδοποιητηρίων για μικροοφειλές.


Όμως τι ισχύει πραγματικά; Όλες οι απαντήσεις υπάρχουν μέσα στον Κώδικα είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και στις εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Σε πολλές περιπτώσεις όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, όλα αυτά τα ειδοποιητήρια και οι «οχλήσεις» στους οφειλέτες, δεν είναι το πρώτο βήμα για κατάσχεση, αλλά είναι μία ώθηση στους οφειλέτες, να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με τις διαθέσιμες ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων.
Όμως, τι θα συμβεί σε όσους έχουν αρρύθμιστες οφειλές στην εφορία; Το Δημόσιο έχει να αντιμετωπίσει ένα «βουνό» ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν σχεδόν τα 87,5 δισ. ευρώ με εισπράξιμα να θεωρούνται μόνο το 20%! Από την ΓΓΔΕ, έχουν σκοπό να συμμαζέψουν την κατάσταση και ξεκινούν τα ειδοποιητήρια προς όλους και όχι μόνο προς τους μικροφειλέτες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν στο οπλοστάσιό τους,  μια σειρά από μέτρα, για να βάλουν τους οφειλέτες σε «τάξη»! . Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται το να προχωρήσει μία κατάσχεση, δεν είναι γρήγορη υπόθεση και υπάρχουν πολλές δικλείδες προστασίας για τους οφειλέτες.
Πρώτα-πρώτα, όπως ξεκαθάρισαν στην kontranews, αρμόδια στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, αν ο μικροοφειλέτης, δεν έχει να πληρώσει, είναι άνεργος ή για κάποιο λόγο σε αδυναμία, ε υπάρχει κατανόηση.  Θα του δοθεί η ευκαιρία να τις βάλει σε τάξη.
Το πρώτο «χτύπημα» και οι προσαυξήσεις
Ο «κλοιός» σφίγγει γρήγορα, καθώς με το που γίνει μία οφειλή ληξιπρόθεσμη, τότε χάνεται το δικαίωμα στην έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας και χωρίς αυτό, ο ιδιώτης δεν μπορεί να κάνει συναλλαγές που το χρειάζονται, όπως είναι η αγορά/πώληση ακινήτου ή αυτοκινήτου.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για εταιρίες, που τους «κόβει τα πόδια», καθώς δεν μπορούν να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους. 
Επίσης από την πρώτη στιγμή, αρχίζουν να μετράνε οι προσαυξήσεις, αυξάνοντας το ποσό της οφειλής. Η μηνιαία προσαύξηση είναι 0,73% που μπαίνει αμέσως για ένα μήνα.
Βροχή τα ραβασάκια -Ακολουθεί η δημοσιοποίηση των ονομάτων για τους μεγαλοοφειλέτες
Το επόμενο βήμα, είναι η έκδοση ειδοποιητηρίου που υπενθυμίζει στους οφειλέτες, την υποχρέωσή τους και τους καλεί να τις εξοφλήσουν.  Αν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει άμεσα, τότε οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν. Αν και αυτό το διάστημα, δεν υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως εκείνη των 100 δόσεων, παραμένουν οι πάγιες ρυθμίσεις των 12 ή των 24 δόσεων. 
Αν και πολλοί οφειλέτες δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους περιμένοντας μία καλύτερη ρύθμιση σαν τις 100 δόσεις, από το οικονομικό επιτελείο, τονίζουν πως αυτό είναι μία πολύ κακή ιδέα. Αυτό ισχύει και για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και από το υπουργείο Εργασίας, ο υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος, απηύθυνε προειδοποίηση  σε έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, να μην τις αφήσουν ανεκπλήρωτες , περιμένοντας καλύτερες ρυθμίσεις, καθώς θα χάσουν.
Όπως τόνισε, «Θα είναι εγκληματικό να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους περιμένοντας τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για να ενταχθούν σε αυτές. Οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν μόνο όσους πετάχτηκαν εκτός συστήματος από υπαιτιότητα τρίτων κι όχι με δική τους».
Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης – Πότε κατάσχονται σπίτια και αυτοκίνητα
Αν για οποιαδήποτε λόγο, ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, τότε μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης! Ο λόγος για κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων και άλλων στοιχείων περιουσίας.
Όπως προαναφέραμε, εδώ υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, για την προστασία των πολιτών σε αδυναμία.  Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί, πως δεν προχωρούν κατασχέσεις περιουσίας για μικροποσά! Μικρή οφειλή νοείται μέχρι 500 ευρώ. Δηλαδή, αν το ληξιπρόθεσμο χρέος είναι μέχρι 500 ευρώ, η ΓΓΔΕ, δεν θα προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου, αυτοκινήτου, σκάφους ή ότι άλλο στοιχείο περιουσία μπορεί να διαθέτει κάποιος.
Από την άλλη, κανονικά επιτρέπονται και μάλιστα έχουν απελευθερωθεί, οι κατασχέσεις  ενοικίων και  απαιτήσεις από πελάτες, ακόμα και για ποσό οφειλής 1 λεπτό!  Δεν γίνεται κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων, αν το υπόλοιπο του λογαριασμού, είναι κάτω από 50 ευρώ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο μπορεί η εφορία  να αδειάζει λογαριασμούς! Υπάρχουν όρια μέχρι τα οποία προστατεύονται οι καταθέσεις, μισθοί και συντάξεις, για να εξασφαλιστεί ότι ο οφειλέτης θα μπορέσει να περάσει τον μήνα του και καλύπτονται οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Τα ακατάσχετα όρια
Προστασία υπάρχει σε στις καταθέσεις με όριο τα 1.250 ευρώ. Ισχύει, μόνο για ένα άτομο, σε μία τράπεζα. Για μισθούς και συντάξεις, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει ένα λογαριασμό, όπου θα μπαίνει ο μισθός ή η σύνταξη και εκεί θα ισχύει το ακατάσχετο.
Η δήλωση γίνεται μέσα από το taxis ή στις τράπεζες. Το προστασίας είναι 1.000 για προστασία 100%, ενώ για το ποσό από 1.001 μέχρι και 1.500 επιτρέπεται η κατάσχεση του 50%. Πάνω από τα 1.500 ευρώ, μπορεί να κατασχεθεί το σύνολο του υπερβάλλοντος ποσού.  Δηλαδή, αν σε ένα μισθωτό κατατίθεται στον λογαριασμό του κάθε μήνα  1500 ευρώ, τότε η εφορία μπορεί να κατάσχει κάθε μήνα το 50%, του ποσού πάνω από τα 1.000 ευρώ ,δηλαδή 250 ευρώ.
Με αντικειμενική ο ΕΝΦΙΑ, με εμπορική οι Πλειστηριασμοί!
Οι εξελίξεις τρέχουν και στους πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι θεωρητικά, άρχισαν και πάλι από την 1η Ιουνίου μετά την άρση του τελευταίου εμποδίου, για τον προσδιορισμό της αξίας. Αποφασίστηκε ότι ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου.
Συγκεκριμένα, την ώρα που οι ιδιοκτήτες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, με βάση την υψηλότερη, αντικειμενική αξία, την καταραμένη ώρα του πλειστηριασμού, ισχύει η συνήθως, κατά πολύ μικρότερη, εμπορική αξία. Σύμφωνα με Προεδρικό  Διάταγμα, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, πρέπει να προσλάβει εκτιμητή, για βγάλει την αξία του ακινήτου.
Αν προχωρήσει ο πλειστηριασμός, που σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν γίνεται, την αμοιβή του εκτιμητή την πληρώνει και αυτή ο οφειλέτης! Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού συλλόγου, υπάρχουν σε αναμονή, 60.000 διαταγές πληρωμής.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ο οφειλέτης δεν μπορεί να πληρώσει την οφειλή του και βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, το «κλειδί» είναι η επικοινωνία με τον έφορο.
Μέσα από συνεννόηση, συνήθως βρίσκεται λύση, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, όταν η εφορία αναζητά τον οφειλέτη και δεν τον βρίσκει, τότε ο «μη συνεργάσιμος» οφειλέτης είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί ενώπιων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου