Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Οι Γερμανοί που στήριξαν την Ελλάδα και οι εγχώριοι «λακέδες» της ηττοπάθειας και του ραγιαδισμού


Η πρώτη αντίδραση της Μέρκελ μετά τα δυσάρεστα για αυτήν νέα, δείχνει πως μάλλον δεν διδάχθηκε από τα όσα δραματικά συμβαίνουν, ούτε από το μεγαλειώδες ΟΧΙ των Ελλήνων. Αδιευκρίνιστες οι προθέσεις της για την αυριανή κρίσιμη σύσκεψη κορυφής, όπως και των λοιπών «εταίρων».

«Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λάου, πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την απόφαση», ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. «Η πόρτα για διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτή, αλλά οι προϋποθέσεις για ένα νέο πρόγραμμα δεν πληρούνται ακόμα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ και συνέχισε: «Από τη μία πλευρά αλληλεγγύη, από την άλλη πρέπει και κάθε κράτος να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
Εμείς της απαντούμε δια γερμανικών χειρών και χειλέων: Μια πρόχειρη συλλογή από δηλώσεις Γερμανών που είναι προσωπικότητες, είτε ως οικονομολόγοι, είτε ως ακαδημαικοί, είτε ως δημοσιογράφοι. Άνθρωποι που μέσα στη χώρα τους στηρίζουν την ελληνική υπόθεση, και αξίζει να αναφέρουμε.
Με την υπογραφή της συμφωνίας για την διαγραφή του γερμανικού χρέους στο Λονδίνο στις 27 Φεβρουαρίου του 1953, η γερμανική μεταπολεμική οικονομία έθετε τα θεμέλια του μετέπειτα «οικονομικού θαύματος», πιστεύει η Γερμανίδα ιστορικός Ursula Robeck  από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης: «Η συμφωνία του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι χωρίς τη διαγραφή του χρέους δεν θα υπήρχε οικονομικό θαύμα».
Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα χρέους  Jurgen Kaiser, μέλος του συνδέσμου erlassjahr.de για τη μείωση του χρέους των υπό ανάπτυξη χωρών, δηλώνει στην Deutsche Welle ότι για χρόνια οι Γερμανοί απωθούσαν το γεγονός ότι η χώρα τους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπερχρεωμένη, όπως σήμερα η Ελλάδα ή κάποιες υπό ανάπτυξη χώρες: «Μαθαίναμε τότε ότι το οικονομικό θαύμα οφειλόταν στην εργατικότητα του λαού μας και στους Αμερικανούς, οι οποίοι μας βοήθησαν με χρήματα και για αυτό εμείς τους στηρίζουμε όπου μπορούμε. Αυτά γνώριζα για τη περίοδο αυτή. Δυστυχώς ένα κομμάτι της ιστορίας μας αγνοήθηκε επιμελώς».
Θυμίζουμε πως μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι πιστώτριες χώρες συμφώνησαν στη διαγραφή σχεδόν του 50% του χρέους, ενώ για το υπόλοιπο προέβλεψαν τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωσή του. Η Ελλάδα συμφώνησε στη διαγραφή του γερμανικού χρέους
Παράλληλα η συμφωνία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Γερμανία εξαγωγική δύναμη. Διότι η Γερμανία ήταν υποχρεωμένη να εξυπηρετεί το χρέος της, μόνο αν κέρδιζε χρήματα από τις εξαγωγές. «Οι δανειστές της είχαν λοιπόν συμφέρον να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα», λέει ο Kaiser. Κατά την άποψή του μια παρόμοια ρύθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει σήμερα και την Ελλάδα, η οποία όπως υπενθυμίζει ο Γερμανός ειδικός, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης δαπανούσε δισεκατομμύρια για γερμανικά τανκς.
«Αν εφαρμόσουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα τότε οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους μόνο αν επιτρέψουν ένα πλεόνασμα στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο. Και οι Έλληνες θα εξάγουν προϊόντα και θα φιλοξενούν στα ξενοδοχεία τους Γερμανούς τουρίστες μέχρι που να ξεπληρώσουν αυτά τα καταραμένα τεθωρακισμένα».
Η ιστορικός Ursula Robeck μας λέει ότι δεν είναι εύκολη η σύγκριση της μεταπολεμικής Γερμανίας με τη σημερινή Ελλάδα. Παρόλα αυτά οι Γερμανοί, λέει, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ότι κάποτε και η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη και χρειάζονταν βοήθεια. Πόσο μάλλον που τότε στο Λονδίνο η Ελλάδα ανήκε στους δανειστές και αποδέχθηκε και εκείνη τη διαγραφή του χρέους της τότε Δυτικής Γερμανίας…
Ήδη στις 14 Ιανουαρίου, φέτος, ο Marcel Fratzscher, πρόεδρος του German Institute for Economic Research, δήλωνε με θάρρος ότι απαιτείται γενναίο κούρεμα στο ελληνικό χρέος και καλούσε την καγκελάριο Mέρκελ να αναλάβει πρωτοβουλίες. Το γνωστό Focus, στην ίδια γραμμή, καλούσε από τότε (άρθρα του Markus Voss)  τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα ώστε να παραμείνει η Ελλάδα  στην ευρωζώνη και την ΕΕ.
Στις 3 Μαρτίου, σε εκτενές αφιέρωμά του,  το κρατικό ZDF μιλούσε για τα δίκαια της Ελλάδας και το ότι ουδέποτε έλαβε αποζημιώσεις για τα «έργα και ημέρες» των ναζιστικών ορδών επί κατοχής.
Πιο πρόσφατα, στις 19 Ιουνίου, το IFO (Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Μονάχου) προειδοποιούσε τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε: «Η ζημιά από ένα ενδεχόμενο grexit, θα είναι 82,5 δις ευρώ, που σημαίνει ζημιά 1055 ευρώ σε κάθε Γερμανό πολίτη». Και πάλι η Μέρκελ έκανε πως δεν έβλεπε. Το μυαλό της ήταν πως θα ενισχύσει οικονομικά τους νεοφασίστες της Ουκρανίας, όχι τουες Έλληνες.
Στις 4 Ιουλίου, ιστορία έγραψε το εξώφυλλο του Spiegel  με την Μέρκελ καθισμένη σε αρχαιοελληνικά ερείπια και τον υπότιτλο «die Trummerfrau» (όπερ σημαίνει: η μαντάμ των ερειπίων).
Στις 5 Ιουλίου, ημέρα του δημοψηφίσματος, o Jens Weintzer, επικεφαλής της Bundesbank, προειδοποίησε την Μέρκελ με ευθύτητα πως ένα grexit  θα επιφέρει τρύπα πολλών δις στους γερμανικούς προυπολογισμούς των επομένων ετών.
Μόλις χθες, στις 6 Ιουλίου, η έγκυρη Handelsblatt σημείωνε πόσο αφελές είναι να ισχυρίζονται στο Βερολίνο πως αυτό το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο. Και έγραφε αυτολεξεί προς τη Μέρκελ «κάντε επιτέλους κάτι!».
Τα παραπάνω είναι ελάχιστα από τα πολλά που γράφτηκαν στη Γερμανία, από Γερμανούς, και καταδεικνύουν το άδικο και αλαζονικό της καγκελαρίας και της γερμανικής κυβέρνησης γενικότερα. Και δείχνουν πόσο τραγικό είναι για την πατρίδα μας, ξένοι να την δικαιώνουν, και εγχώριοι «λακέδες» εδώ να την λοιδωρούν και να την κατηγορούν. Οι γερμανοτσολιάδες της εν Ελλάδι πολιτικής και της δημοσιογραφίας, έχουν κατοχυρωθεί όμως στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Κανείς δεν ξεχνά και τίποτα δεν ξεχνιέται! Πλάι στον θρίαμβο του λαού μας στις 5 Ιουλίου, θα καταγραφούν και οι νενέκοι που επί μήνες παπαγάλιζαν τη γερμανική προπαγάνδα….
Σταύρος Κσρκαλέτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου