Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ....


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ : 

Έχεις δηλαδή δικαίωμα να γράφεις απ΄ έξω από τη Βουλή συνθήματα; Έχεις δικαίωμα να κόψεις το κεφάλι της Μπουμπουλίνας ; Που βρήκες αυτό το δικαίωμα ;


Η σύλληψη των τρομοκρατών δεν λύνει το 

πρόβλημα της τρομοκρατίας!!!

** Εξατομικευμένη πρέπει να είναι η κράτηση των φυλακισμένων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: προς την ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ μας  
κ.  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 


Ο Υπουργός  Δημ.Τάξης,  κ. Γιάννης Πανούσης , σε  συνέντευξη του τονίζει , πως η Δημόσια Τάξη , σύμφωνα και με την επιστημονική του ιδιότητα ,ειδικά στον Τομέα της Εγκληματολογίας ,μπορεί να γίνει πιο λειτουργική και γι αυτό προβαίνει σε  τομές και μεταρρυθμίσεις ως υπουργός.


   Δεξιά ο Υπουργός  κ.Γιάννης Πανούσης , αριστερά η συνεργάτης κ. Παναγιώτα Βασιλοπούλου

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Β.Π : Κύριε Υπουργέ, υπάρχει η ...  Γ’ Κατηγορία Φυλακών . Αλήθεια, χωρίζονται οι άνθρωποι σε κατηγορίες ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 :Π.Γ : Οι άνθρωποι όχι , οι ιδιότητες όμως των ανθρώπων και ιδίως η νομική τους κατάσταση και η πραγματική τους  κατάσταση θα σας πω ,  οδηγεί σε εσωτερικές  διακρίσεις στον αστικό κώδικα . Ας ξεχάσουμε  το Γ’ κι ας πάμε στις κανονικές φυλακές . Μια έγκυος γυναίκα και ένας νεαρός δεκαεννιά  χρονών , θα έχουνε διαφορετική μεταχείριση στη λογική της ισότητας, ίση μεταχείριση  πρέπει να έχουν και οι φυλακισμένοι , αλλά η πραγματική κατάσταση , ότι , εγώ είμαι καταδικαστής  κι εσύ είσαι υπόδικος κι οι άλλοι   είναι χρεοφύλακες  . Άρα κείται ένα νομικό ζήτημα που σου δημιουργεί διακρίσεις ,αλλού πρέπει να είναι οι μεν κι αλλού οι δε κρατούμενοι . Δεύτερον η  έγκυος  , ο άρρωστος , ένας άνθρωπος που έχει μια αναπηρία , αυτό λοιπόν το πραγματικό και το νομικό καθεστώς οδηγεί σε διακρίσεις , θετικές γι΄ αυτούς , όχι σε διακρίσεις αρνητικές . Άρα λοιπόν , αν πάμε τώρα στη εγκληματολογική πλευρά ,δηλαδή  την επικινδυνότητα , ο παλιός νόμος του ’89  ήταν ένας νόμος για το σωφρονιστικό κώδικα , προέβλεπε ένα Κέντρο Παρατήρησης , δηλαδή, όταν κάποιος συλλαμβάνεται για ένα έγκλημα , η προσωπικότητα του, το έγκλημα που έχει κάνει , διάφορα στοιχεία της ζωής του , τα ελέγχει  αυτό το Κέντρο Παρατήρησης. Πλέον όμως με τον υπερπληθυσμό κι αυτό το Κέντρο Παρατήρησης δε προεβλέφθη στον σωφρονιστικό κώδικα , αλλά και να προβλέπονταν , όταν έχεις θέσεις  για 9.000 κι έχεις 13.000 αυτό ακυρώνεται και στην ουσία , κάνεις την τοποθέτηση με βάση , τις άδειες θέσεις που έχεις..

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Β.Π:  Κύριε Υπουργέ , έχουμε δηλαδή μια ουσιαστική και πραγματική δυσαναλογία αριθμού θέσεων στις φυλακές σε σύγκριση με τον αριθμό των κρατουμένων ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2 : Γ.Π : «Όταν όμως προκύπτει αυτή η υπερφόρτωση των φυλακών με τεράστιες κρατικές δυσκολίες , δυστυχώς πάει πίσω το εξατομικευμένο της ζωής ,» , « πάε ιπολύ  πίσω.» 
Αναγκαστικά φεύγουμε από αυτό που λέτε εσείς , οποιαδήποτε επιστημονική ή άλλη διάκριση και πάμε , «έχει άδεια θέση φυλακών στη Λάρισα;»  , «στείλτε τον στην Λάρισα,» με αποτέλεσμα ότι εκτός από τον υπερπληθυσμό να έχεςι και συρφιμό, διότι  δεν αρμόζει να είναι ο ένας καταδικασμένος για ναρκωτικά  και ο άλλος για μια κλοπή , και να  ΄ναι μαζί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3:Π.Β: Όλα , πρέπει να εξετάζονται ως μοναδική περίπτωση, σύμφωνα με τα νέα  σας νομοσχέδια για τον  σωφρονιστικό  κώδικα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3:Π.Γ: Εξατομικευμένη η κάθε καταδίκη κι το κάθε καθεστώς κράτησης , «παρόλο που είναι του κύριου Παρασκευόπουλου αυτό που λέω ,» αλλά παρά ταύτα , η άποψη μου η επιστημονική είναι ότι πρέπει να ΄ναι εξατομικευμένη . « Έχουμε κάνει και οι τρείς το ίδιο έγκλημα , καταδικαζόμαστε διαφορετικά ,το  γιατί  , είναι άλλο. Το παρελθόν ή η προσωπικότητα του καθενός πρέπει να καθορίζει τον  διαφορετικό τρόπο κράτησης στις φυλακές . Αυτή είναι η επιστημονική μου άποψη.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 4 :Β.Π: Στο χώρο του ψυχιατρείου , συναντούμε το ίδιο πρόβλημα , διαφορετικότητα και ανισότητα των περιπτώσεων , όπου είναι δύσβατο το έργο των  γιατρών , των νοσηλευτών ,ακόμα και  η νοσηλεία για τους θεράποντες . Αυτό ακριβώς αντιμετωπίζουμε και στο χώρο των φυλακών ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 4  Π.Γ: Αν είμαστε σε μια κατάσταση με οικονομική ευχέρια και είχαμε καλή χωρητικότητα , των σωφρονιστικών  καταστημάτων γενικά , είτε είναι Ψυχιατρεία , είτε  είναι Κέντρα Απεξάρτησης , είτε είναι Φυλακές ,  δεν θα υπήρχε το θανάσιμο λάθος να είναι μαζί,  ήπια περιστατικά  με βαριά περιστατικά  . Αυτό ακριβώς είναι το βασικό χαρακτηριστικό  του προβλήματος
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Β.Π : Κύριε Υπουργέ ,ας κάνουμε μια αναφορά  στο φαινόμενο  Τρομοκρατία ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5 : Π.Γ: Η Τρομοκρατία έχει μια πλευρά , που δεν έχει συζητηθεί . Όπως ανέφερα και στις προγραμματικές  δηλώσεις του Υπουργείου  , ότι έχω ζητήσει από το 2002 στη Βουλή , να συζητηθεί το θέμα Τρομοκρατία , ως πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο. «Γιατί σ’  αυτή τη χώρα , σε και καμία άλλη της Ευρώπης επί σαράντα χρόνια, υπάρχει η Τρομοκρατία;» , με διαφορετικές βέβαια μορφές , αλλά υπάρχει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6 :Β.Π: Όσο δεν αγγίζεται , το ζήτημα της Τρομοκρατίας,  τόσο δεν θα βρίσκονται λύσεις , ώστε να εξαλειφθεί .   Μόνον και μόνον τότε θα υπάρξει μια  ελεγχόμενη πλέον  κατάσταση ;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6 :Π.Γ: Πολιτικοκοινωνική  . Όταν  θες να το δεις από Αστυνομικής πλευράς , έχει ένα όριο . « Ωραία , έπιασαν την 17 Νοέμβρη , μετεξελίχθηκε σε κάτι άλλο . Πιάσανε τον ΕΛΑ , μετεξελίχθηκε ομοίως σε κάτι άλλο.» Άρα λοιπόν αν δεν εξετάσεις που είναι το πρόβλημα και οι ρίζες αυτού , κι αυτό είναι πολιτική συζήτηση , δεν είναι εγκληματολογική , θα υπάρχουν παρακλάδια τρομοκρατικής μορφής , από διάφορες μεριές , πάντα κάτι, που θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά .Δεν είμαστε πολιτική τρομοκρατία , η νεοτρομοκρατία δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά , αλλά σε κάθε περίπτωση , το να πεις, πως όλο το ζήτημα είναι στο να συλληφθούν και να τους βάλουμε σε μια ειδική φυλακή , δεν σημαίνει τίποτα.

Η ΩΡΑ ΤΟΥ...ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ!

ΕΡΩΤΗΣΗ 6 :Β.Π : Αστυνομικά Τμήματα . Ο Αστυνόμος κοντά στον Πολίτη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6:Π.Γ: Όπως και ο αστυνόμος της γειτονιάς , «Η Ώρα του Πολίτη .  Σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα , ο διοικητής θα έχει μια μέρα διαθέσιμη να δέχεται τους πολίτες , όχι όμως για αιτήματα τους , αλλά με  κύριο σκοπό  , ο πολίτης να είναι φορέας γενικών  ζητημάτων αστυνόμευσης ή κινδύνων στην περιοχή του. Με τον τρόπο αυτό θα νιώθει ο Πολίτης πως δεν θα πηγαίνει μόνο για να βγάλει διαβατήριο , μα , πάει να συζητήσει με την αστυνομία . Όχι στη λογική της συμφιλίωσης , μα για σοβαρά θέματα επικινδυνότητας .
ΕΡΩΤΗΣΗ 7  :Β.Π : Προτείνατε όρια, και κανείς  δεν μπορεί να αρνηθεί , πως τα όρια είναι η πιο υγιής πρόληψη και αντιμετώπιση . Από την ειδικότητα σας ως εγκληματολόγος και με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες , με αξιοσημείωτη   επιστημονική πορεία ,  είναι ένας συνδυασμός που επαληθεύει , αυτό που λένε « Ο Καταλληλότερος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση .» Όρια λοιπόν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 7 :Π.Γ : Προφανώς δεν είναι μόνο πολιτικός ο ρόλος μου εδώ πέρα, αλλά είναι και επιστημονικός και αυτή είναι μια μεγάλη  πρόκληση . Όσα επιστημονικά κατέχεις , γνωρίζεις ,πως  να γίνουν πράξη.  Είναι όντως μια πρόκληση. Η οριοθέτηση τώρα . Η οριοθέτηση είναι κάτι πολύ σημαντικό , να ξέρεις ποια είναι τα όρια της Ελευθερίας , της Δημοκρατίας , της Κοινωνίας .Η Ελλάδα δεν είναι κάτι που το συζητά , προτιμά να έχει ο καθένας τα δικά του όρια που δεν συμπίπτουν με του συμπολίτη του , κι αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα , δεν το χαράζω εγώ , εγώ απλώς κάνω μια αναφορά.
ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ...

ΕΡΩΤΗΣΗ 8 :Β.Π: Διαφωνίες , εσωκομματικά και εξωκομματικά , αν δεν υπήρχαν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 8 :Π.Γ: Διαφωνίες δεν έχω ως προς την πράξη , έχω ως προς την ανάγκη , ανάλυσης μιας θεματικής που τίθεται . Με τον κύριο Παρασκευόπουλο , με τον κ. Κουτσούρα , έχουμε άριστες προσωπικές σχέσεις , όμως αναλύουμε κάποια θέματα και  φαινόμενα, και λέμε , ‘’ Φαινόμενο καταλήψεις, που θα πάει αυτό ;  ‘’. Ο ένας μας τοποθετεί τις δικές του θέσεις κι ο άλλος τις δικές του . Δεν έχουμε κάνει ποτέ νύξη , ‘’  Ότι εγώ , έχω άποψη , να μπούνε τα ΜΑΤ μες στο Πανεπιστήμιο , ενώ ο κύριος Βούτσης λέει ‘όχι , δεν έχει υπάρξει αυτό και θέλω να ξεκαθαριστεί . Το ερώτημα είναι πως ένα θέμα , ένα φαινόμενο που έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά , όχι πολιτικοποιημένο , αλλά δημιουργεί προβλήματα πολιτικής , πως το αναλύεις και φέρω ως παράδειγμα « Ψηφίζεται ο νόμος του Παρασκευόπουλου , σταματάνε οι καταλήψεις ;» « Άλλοι λένε ναι , άλλοι λένε όχι,» .
Εγώ θεωρώ πως όχι…, Άτυπα λοιπόν , ως προς την ανάλυση των παραγόντων διαφωνούμε . Είναι ένα φαινόμενο πολύ σύνθετο το ζήτημα της αντιμετώπισης των καταλήψεων , πολύ σύνθετο , εκεί λοιπόν θέλει διαφορετικές  προσεγγίσεις , τίποτα άλλο, ‘’τελεία’’.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9 :Β.Π: Όταν αναλάβατε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης συναντήσατε δυσκολίες και ελλείψεις ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ  9 :Π.Γ : Τα ήξερα τα προβλήματα ήδη . Οι καλές σχέσεις μου, που έχω και είχα με την Ηγεσία της Αστυνομίας , όπου ήταν μαθητές μου οι περισσότεροι , πέραν του ότι έχω κατανόηση του αντικειμένου , είμαι και προετοιμασμένος για το κανονικό του απρόβλεπτου. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα εμφανίζεται ξαφνικά και θα αλλάζει την προτεραιότητα μας , όμως είμαι, όπως ανέφερα προετοιμασμένος, σε όποιες δυσκολίες κι αν γεννήσει το κλίμα.



ΕΡΩΤΗΣΗ  10 :Β.Π : Λάβατε γρήγορα δράση , με δυναμισμό και σιγουριά και οι επιστημονικές σας γνώσεις , σπουδές στην εγκληματολογία , σπουδές στις πολιτικές επιστήμες , επαληθεύουν την αίσθηση που μου γεννάτε , πως νιώθω πιο ασφαλής στη χώρα μου , ας έρθω όμως στην ερώτηση . Πώς οραματίζεστε ένα «Κράτος Δικαίου» ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 10  :Π.Γ:   . «Το Κράτος Δικαίου» είναι μια ευρύτερη έννοια . Δεν εξαρτάται από ένα Υπουργείο ή από έναν άνθρωπο . Όλα απαρτίζονται από παράγοντες όπως : Ποιοί είναι οι κανόνες του Κράτους Δικαίου , πώς τηρείς τους θεσμούς , πώς σέβεσαι τη Δημοκρατία , πώς πείθεις τους άλλους να σεβαστούν τη Δημοκρατία , αυτό είναι μια μακροχρόνια λειτουργία της κοινωνίας και της πολιτικής που δεν ορίζεται προφανώς από ένα συντελεστή . Ο ένας βασικός συντελεστής είναι η αναγνώριση δικαιωμάτων και ο άλλος συντελεστής , που επιστρέφω πάλι σ΄ αυτό ,η  οριοθέτηση .
Έχεις δηλαδή δικαίωμα να γράφεις απ΄ έξω από τη Βουλή συνθήματα; Έχεις δικαίωμα να κόψεις το κεφάλι της Μπουμπουλίνας ; Που βρήκες αυτό το δικαίωμα ;
 Άλλο να το κάνεις επειδή μισείς  τη Μπουμπουλίνα κι άλλο να  το θεωρείς  επαναστατικό δικαίωμα , ποιος στο έδωσε; Κανείς .. Κανένα δικαίωμα .

ΕΡΩΤΗΣΗ  11 :Β.Π: Κύριε Υπουργέ , είναι κάτι που μου διέφυγε να ρωτήσω και θα θέλατε να προσθέσετε , κλείνοντας την συνέντευξη μας ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ  11 :Π.Γ : Νομίζω τα αναφέραμε όλα σε ένα κεντρικό πυρήνα που  μας ενδιαφέρει , τελικά  βγήκε η ουσία  των πραγμάτων.

Σας ευχαριστώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου