Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον Καμμένο συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τι απάντησε...

Οι διμερείς σχέσεις, το ΝΑΤΟ, η αμυντική συνεργασία, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και η Ρωσία, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη (20/05) στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Κριστίν Γουόρμουθ.
Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός μετά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου μία ώρα, του ζητήθηκε να συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ιδίως για τα θέματα της Κριμαίας, με τον ίδιο να εξηγεί ότι πρόκειται για μια σύμμαχο και φίλη χώρα, με την οποία υπάρχουν και οικονομικές σχέσεις.
"Τέθηκε το θέμα της Ρωσίας. Εξήγησα ότι για εμάς η Ρωσία, πέραν από μία σύμμαχο και φίλη χώρα, με την οποία μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί, λόγω της κοινής θρησκείας, υπάρχουν και οικονομικές σχέσεις. Η Ελλάδα από τα μέτρα έχει πληγεί, κάθε χρόνο, περίπου στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, έχει να κάνει με το 1,5 εκατομμύριο τουρίστες που έρχονται από τη Ρωσία κάθε χρόνο, με τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων" δήλωσε ο κ. Καμμένος.
Και πρόσθεσε: "Της εξήγησα ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν αποζημιωθεί οι Έλληνες αγρότες για αυτά τα θέματα. Στα θέματα δε της Άμυνας, είναι απόλυτα σαφές ότι, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι να διατηρούμε τα μέσα, τα οποία εξάλλου έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, οι S-300 φυλάνε τη Σούδα.
Μου ζήτησε τη συνέχιση των μέτρων, ιδίως για τα θέματα της Κριμαίας. Της εξήγησα ότι το θέμα της Ουκρανίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα, διότι 300.000 Έλληνες ζουν στη Μαριούπολη και γύρω από τη Μαριούπολη και αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς δίπλα από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αντελήφθη αυτή την ιδιαιτερότητα που έχει η Ελλάδα και επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση των στενών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας, πλέον, ως σταθερού παράγοντα της περιοχής".

Εξηγήσεις για το ακυρωθέν ραντεβού με τον Κάρτερ

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε ακόμη και στις εξηγήσεις που έλαβε από την Κριστίν Γουόρμουθ για την ακύρωση του ραντεβού από τον Αμερικανό ομόλογό του, Άστον Κάρτερ.
" Μου εξήγησε ότι ο Υπουργός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Λευκό Οίκο γιατί ρυθμίζουν την πολιτική στη Μέση Ανατολή και ζήτησε να συναντηθούμε το συντομότερο δυνατό.
Μου εξήγησε ότι ακυρώθηκαν όλα τα ραντεβού του Υπουργού, δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα κάτι. Δεν σας κρύβω ότι έτσι όπως δημιουργήθηκε στην αρχή το θέμα μας απασχόλησε και εμάς. Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε να κάνει με την ακύρωση όλων των ραντεβού του Υπουργού και εξάλλου συζητήσαμε μαζί όλη την ατζέντα που είχαμε προγραμματίσει και πέραν αυτού ο Υπουργός ζήτησε πολύ σύντομα να συναντηθούμε. Δεν είχε να κάνει, λοιπόν, με μία αντίδραση, όπως περιγράφηκε", απάντησε ο Έλληνας υπουργός.

Μετανάστευση και τρομοκρατία
Για το θέμα της μετανάστευσης, ο κ. Καμμένος δήλωσε: "Κοιτάξτε κάτι, ο ρόλος που έχουν να παίξουν αυτή τη στιγμή είναι καταρχήν η πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας, γιατί τρία εκατομμύρια βρίσκονται από την άλλη πλευρά. Από εκεί και πέρα, το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα πολύ λεπτό θέμα. Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, την πολιτική του ΝΑΤΟ, την οποία από κοινού χαράξαμε στο Συμβούλιο των Υπουργών.
Αν υπάρξει πίεση από την πλευρά της Λιβύης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική και προς την πλευρά των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι εάν πιεστεί από την πλευρά εκείνη η μετανάστευση είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί από την άλλη πλευρά. Άρα, είναι ένα θέμα το οποίο από κοινού θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, σεβόμενοι τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και τη δυνατότητα που έχει κάθε χώρα να δεχθεί μετανάστες".
Σε ερώτηση για την τρομοκρατία και τους τζιχαντιστές, απάντησε: "Το θέμα των τρομοκρατών, βεβαίως και τους απασχολεί πάρα πολύ και βεβαίως αυτό που είπαμε - σε σχέση και με τη Ρωσία που με ρωτήσατε - είναι ότι σε αυτό τουλάχιστον το θέμα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τη Ρωσία. Πολλοί τρομοκράτες είναι Τσετσένοι. Είδαμε και στη Βοστώνη, στο μαραθώνιο, Τσετσένοι ήταν οι τρομοκράτες που χτύπησαν. Δεν μπορούμε λοιπόν, να αποκλείσουμε μία συνεργασία στην κοινή αντιμετώπιση του φαινομένου που χτυπάει και τους δύο κόσμους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου