Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο Ελλάδα, Λιτότητα και Ανάπτυξη


Με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο, η GUE/NGL διοργάνωσε συνέδριο για την Ελλάδα, τη λιτότητα και την ανάπτυξη, την Τετάρτη (22 Απριλίου, 2015) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές. Απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την κρίση και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενώ προκάλεσαν σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.


Η GUE/NGL κάλεσε οικονομολόγους, ειδικούς καθώς και Ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές ομάδες, όπως οι Πράσινοι, καθώς και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα, αλλά επίσης, σχετικά με το πώς η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτική, ώστε αντί για τη λιτότητα να διαλέξει το δρόμο της ανάπτυξης.

Ο Philippe Legrain του London School of Economics μίλησε για το δημόσιο χρέος, λέγοντας: «Το ελληνικό χρέος δε μπορεί να εξυπηρετηθεί πλήρως και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ευθύνη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, και της αμέλειάς τους, είναι επίσης  ευθύνη των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που δάνεισαν απερίσκεπτα. Ως εκ τούτου, έστω και αν είναι νόμιμο, πρέπει να διαγραφεί».

«Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πλεονέκτημα, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει, καθώς είναι μια νέα κυβέρνηση," υποστήριξε η Cinzia Alcidi, του
Centre for European Policy Studies. «Εκείνοι που λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή έχουν λάθος», πρόσθεσε σχετικά με το νομισματικό ζήτημα.

Ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Sergio Gaetano Cofferati, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών από την Ομάδα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δήλωσε: «Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και τις αποφάσεις της. Υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες με τη νέα κυβέρνηση.. Θα πρέπει να ρισκάρουμε λίγο όλοι και να μη φανούμε δειλοί ».

Εκ μέρους των Πρασίνων η
Ska Keller τόνισε το ότι: «Οι θεσμοί (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ) μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα». «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα», συνέχισε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής.

Εκτός από τους καλεσμένους, αρκετοί ευρωβουλευτές από την Ευρωομάδα της Αριστεράς παρακολούθησαν και συμμετείχαν στο συνέδριο,  συνεισφέροντας με τις απόψεις τους στη συζήτηση.

Η Επικεφαλής της Ευρωομάδας Gabi Zimmer, δήλωσε: «Το θέμα του σημερινού συνεδρίου είναι η Ελλάδα, αλλά όχι αποκλειστικά - πρόκειται για το μέλλον της Ευρώπης». Η Ευρωβουλευτής του γερμανικού Die Linke τόνισε επίσης: «Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να πράξει αυτά που υποσχέθηκε, προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε επίσης για το θέμα του χρέους: «Χρειαζόμαστε επιπλέον πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέλαβε την πρωτοβουλία να συζητήσει σχετικά με την αναγκαιότητα της Ελλάδας να αλλάξει πορεία από τη μονομερή λιτότητα, προς την ανάπτυξη.» Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε: «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία να αναπτυχθεί».

Η Αντιπρόεδρος της GUE / NGL Malin Bjork, δήλωσε: «Έχουμε πολλά να μάθουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους αγώνες του, αφού είναι ο κορμός της ελληνικής κυβέρνησης.» Η Σουηδή Ευρωβουλευτής ανέφερε τον Paul Krugman και τα λεγόμενα του Νομπελίστα οικονομολόγου: «Το οικονομικό μοντέλο της Ευρωζώνης πρέπει να αλλάξει, καθώς επίσης και της κοινής γνώμης πάνω σε αυτό».

Τέλος, ο άλλος Αντιπρόεδρος της GUE/NGL Νεοκλής Συλικιώτης, έκανε τον επίλογο του συνεδρίου υπογραμμίζοντας: «Οι γιατροί στην Ελλάδα λένε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη». Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ  πρόσθεσε ότι: «Ο ρόλος μας είναι να εξηγήσουμε στους ευρωπαίους πολίτες ποιά είναι πραγματικότητα είναι στην Ελλάδα», αναφερόμενος στις Ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς.


Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες του συνεδρίου:
-https://www.youtube.com/watch?v=P6_hDCIfQNE - βίντεο με αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, αλλά και του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη

-https://www.youtube.com/watch?v=OjpnPt3T9t0 βίντεο με αποσπάσματα στα αγγλικά  

ht-tp://cdn.streamovations.be/events/150421_gue-ngl-greece.php - link με ολόκληρο το συνέδριο  

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ και θα έχετε ένα πανόραμα φωτογραφιών... Καλή δουλειά κάνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ... 

 Φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου