Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ!!!

Την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την Άνγκελα Μέρκελ , έφεραν στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή το βράδυ οι Financial Times, λίγες ώρες πριν από την συνάντησή τους...

Στην επιστολή, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να δώσει οιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη στη χώρα.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας ευθέως της γράφει ότι μεταξύ της καταβολής μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα και της πληρωμής των χρεών προς τους πιστωτές θα επιλέξει το πρώτο.
Η επιστολή στάλθηκε στις 15 Μαρτίου, λίγο πριν συμφωνήσει η κ. Μέρκελ να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη Πέμπτη και τον προσκαλέσει σε κατ” ιδίαν συνάντηση στο Βερολίνο.
Στην επιστολή, ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής των δανείων –κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ή της συνέχισης των κοινωνικών δαπανών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικρίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα όρια που θέτει η στη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδώσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό όπως και στην άρνηση από άλλες αρχές της ευρωζώνης να εκταμιεύσουν οιαδήποτε βοήθεια προτού η Αθήνα υιοθετήσει ένα νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ακόμη βάλει κατά της ΕΚΤ γράφοντας ότι θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους «όρους της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών» που υπήρχαν αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης – όταν οι κανόνες της ΕΚΤ ήταν πιο επιεικείς – καθώς τον προηγούμενο μήνα συμφωνήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης των 172 δισ. ευρώ.
Επέκρινε επίσης την ΕΚΤ επειδή αύξησε τον έκτακτο δανεισμό από τον ELA προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «για μικρότερα χρονικά διαστήματα από το κανονικό και με σχετικά μικρά βήματα» υποστηρίζοντας ότι αυτή η στάγδην χρηματοδότηση συνεχίζει να «υποκινεί τη φημολογία και να εξαπλώνει την αβεβαιότητα σε ότι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της», γράφει ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα στην επιστολή τονίζει ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγούσε σε «απότομη επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομίας – προοπτική που δεν θα ανεχθώ».
«Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό θέμα ρευστότητας, καθώς και σε κάποια «θεσμική αδράνεια», να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ.
Αν και ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι η Αθήνα «δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις με καλή πίστη και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της» προειδοποίησε επίσης την κ. Μέρκελ ότι αποτυχία εύρεσης βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου