Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Κρίσιμο τετ-α-τετ Μέρκελ-Τσίπρα   Επιμέλεια: Μάριος Αδάμου

Αποκατάσταση ή πλήρης ρήξη στις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται πως θα ταξιδέψει στη Γερμανία με τον φάκελο των μεταρρυθμίσεων ανά χείρας, την ώρα που στην Αθήνα θα συνεχίζεται ο τελικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων


Με τον φάκελο των μεταρρυθμίσεων, πιθανότατα, ανά χείρας μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στην κρίσιμη, όπως χαρακτηρίζεται, συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα συζητηθούν πολλά ζητήματα, με κορυφαία αυτά της οικονομικής κρίσης και δη του ελληνικού ζητήματος, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις Βρυξέλλες.

Και από τις δύο πλευρές η συνάντηση χαρακτηρίζεται εξέχουσας σημασίας, δεδομένου ότι μπορεί να αποτελέσει τον δίαυλο για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας, αφού σ' αυτήν θα συζητηθούν και πολλά διμερή θέματα. Πάντως, αν και ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως μεταβαίνει στο Βερολίνο για «μια συνάντηση που δεν θα ‘πιέζεται’ από τις διαπραγματεύσεις», εντούτοις, οι πιέσεις από γερμανικής πλευράς εντείνονται, με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών να τονίζει σε συνέντευξή του πως το κόμμα του «χάνει την υπομονή του με τον Τσίπρα».

Η στάση που θα τηρήσει η Μέρκελ
Κατά τη σημερινή συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει, με ξεκάθαρο τρόπο, εάν επιθυμεί να κρατήσει τη χώρα σε τροχιά ευρώ. Από το μήνυμα που θα λάβει η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και αν υπάρξει διάθεση συνεργασίας, θα κινηθεί στο παζάρι που θα ξεκινήσει, με κύριο μενού τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, σύμμαχος της γερμανικής πλευράς είναι το γεγονός ότι η χώρα ξεμένει από χρόνο και χρήμα, την ώρα μάλιστα που το τελευταίο ρέει (αναποτελεσματικά κατά πολλούς) μέσα από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, το γνωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η Καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλων ξένων οίκων με σοβαρή εμπλοκή στα ελληνικά πράγματα, να ζητήσει να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την «ερμηνεία Eurogroup» της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την εκκρεμούσα αξιολόγηση, έστω και βαφτίζοντάς τη διαφορετικά, αλλά και να προχωρήσει σε διαμόρφωση νέων όρων και μίγματος πολιτικής (conditionalities) με τους θεσμούς πάντα, και όχι με την πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να δώσει αρκετά μεγάλα περιθώρια ευελιξίας, να αποδεχθεί τον στόχο του μειωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και να αποδεχθεί την προτεραιοποίηση μέτρων που θα κάνει η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, δεν αναμένεται να υποχωρήσει σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στο θέμα των αεροδρομίων, αλλά και δομικών αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό άλλωστε «καίει» περισσότερο τους Γερμανούς κι όχι κάποιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, καθώς στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας παίζεται το παιγνίδι (οικονομικής) κυριαρχίας του Βερολίνου στην Ευρώπη και στην καθ’ ημάς Ανατολή.

Η στάση του Τσίπρα
Απέναντι στις πιέσεις της Καγκελαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτάξει την αποφασιστικότητα για δομικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Επίσης, θα τονίσει ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει τον «γερμανικό δρόμο» στη διαδικασία συλλογής φόρων, ενώ θα επιμείνει στην ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντιες πολιτικές περικοπών, κάτι που και η Γερμανία δεν βλέπει αρνητικά. Παράλληλα, αναμένεται να θέσει το θέμα συνεργασίας στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφοράς, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια για επαναπροσέγγιση όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, με ένα μανδύα νέας αξιοπιστίας, αλλά και να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής σελίδας στο πολιτικό σύστημα. Το δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα «πακετάρει» τον «προωθητικό αυτό συμβιβασμό», όπως λένε κάποιοι στην Κυβέρνηση, αλλά και τι θα δώσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων - ιδιωτικοποιήσεων για να κερδίσει κάτι στο πεδίο της αγοράς εργασίας και στο δημοσιονομικό.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων
Σε ό,τι αφορά το καυτό ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες σε αρκετές ελληνικές εφημερίδες, στην εν λόγω λίστα θα περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα της ψυχαγωγίας στα κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος, η αύξηση φόρου σε καπνό και αλκοόλ, ο εξορθολογισμός στις φοροαπαλλαγές, αλλά και η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα. Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την επανεξέταση της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, όπως και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Στο εν λόγω κεφάλαιο, πιθανότατα, θα υπάρχει σχέδιο για ταχεία ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων που θεωρούνται «ώριμες», όπως των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών. Στο ασφαλιστικό περιλαμβάνεται η ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων, ενώ βασικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ανασυγκρότηση του Δημοσίου. Πάντως, σημειώνεται ότι στελέχη της Κυβέρνησης που πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνεχίζουν να αντιτίθενται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο «ξεπουλήματος» αεροδρομίων, λιμανιών και επιχειρήσεων ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου