Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΑΦΕΡΙΜ ΕΦΕΝΤΥ... Ο ΝΕΟΣ ΚΕΜΑΛ...ΕΡΧΕΤΑΙ...ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ!


YΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ...

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη την υποψηφιότητά του για μια πιο ισχυρή τουρκική προεδρία, για την οποία οι αντίπαλοί του εκφράζουν φόβους...
ότι θα εδραιώσει την αυταρχική διακυβέρνηση και οι οπαδοί του, ιδιαίτερα οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι, την βλέπουν ως το επιστέγασμα της προσπάθειάς του να αναμορφώσει την Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP Μεχμέτ Αλί Σαχίν ανακοίνωσε την ευρέως αναμενόμενη υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, υπό τα ηχηρά χειροκροτήματα των μελών του κόμματος στη διάρκεια συνεδρίασης στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Φυσιολογικά είναι απαραίτητο να έχει κανείς τουλάχιστον 20 υπογραφές για έναν προεδρικό υποψήφιο. Εμείς έχουμε τις υπογραφές όλων των βουλευτών του κόμματος», δήλωσε ο Σαχίν απευθυνόμενος προς το πλήθος, πριν προβληθεί μια ταινία η οποία εμφάνιζε τον Ερντογάν στα νιάτα του και στη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής παρά το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο απέδωσε σε προδότες και τρομοκράτες, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές τον Αύγουστο. Αν το κάνει, θα ενισχύσει τις εκτελεστικές εξουσίες του έπειτα από 11 χρονια στην πρωθυπουργία, στη διάρκεια των οποίων υπέταξε το δικαστικό σώμα και τη δημόσια διοίκηση που στελεχώνονταν από υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, καθώς και τον πανίσχυρο στρατό.

Η προεδρία που θα αναλάβει ο Ερντογάν εφόσον εκλεγεί, θεωρητικά δεν θα διαφέρει πολύ από το μάλλον τελετουργικό αξίωμα που κατείχε ο απερχόμενος Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ωστόσο το προσωπικό κύρος του και το γεγονός ότι θα εκλεγεί άμεσα και δεν θα διορισθεί από το κοινοβούλιο, θα επιτρέψει στην πραγματικότητα μια ερμηνεία του συντάγματος που θα του δίνει ευρύτερες εξουσίες.

Ο κατάλογος των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές καταδεικνύει τη δραματική αλλαγή που επέφερε στην Τουρκία η πρωθυπουργία του. Η παλιά ελίτ των υποστηρικτών του λαϊκού κράτους έχει ενδώσει σε δύο υποψηφίους με ισλαμιστικές καταβολές και έναν τρίτο από την καταπιεζόμενη κουρδική μειονότητα. Ουδείς διεξάγει πλέον προεκλογική εκστρατεία με αντι-ισλαμιστικό, υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους πρόγραμμα, που κάποτε ήταν η μόνη επιτρεπτή οδός προς την εξουσία.( ΦΙΜΟΤΡΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου