Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΑΝΘΙΜΟΣ ΞΕΣΠΑΘΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ...

Ιερός πόλεμος Ανθιμου κατά Ρεπούση και προβληματισμός στη ΔΗΜΑΡ


Η φράση της Μαρίας Ρεπούση ότι «τα αρχαία ελληνικά είναι "νεκρή γλώσσα"» προκάλεσε την αντίδραση του Μητροπολίτη Ανθιμου.
Ιερός πόλεμος Ανθιμου κατά Ρεπούση και προβληματισμός στη ΔΗΜΑΡ

Αντιδράσεις από την Εκκλησία αλλά και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει η νέα τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση σχετικά με το πρόγραμμα διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το κατά πόσο πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά αλλά και τα αρχαία ελληνικά. 

«Είμαι βέβαιος ότι με την τάση που έχει (η Μαρία Ρεπούση) θα προχωρήσει και σε άλλα», δήλωσε την Τετάρτη μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. «Είπε πρώτον για τα θρησκευτικά, δεύτερον για τα αρχαία ελληνικά, τρίτον για το «συνωστισμό». Λέει ακόμη να επανέλθει το μάθημα της Βιολογίας στο λύκειο. Ξέρετε γιατί; Διότι την ενδιαφέρει η Δαρβίνειος θεωρία. Ε, θα συγκρουστούμε!» τόνισε ο Ανθιμος.


Νωρίτερα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι «είναι έγκλημα αυτά που είπε η κύρια Ρεπούση στη Βουλή για τα αρχαία ελληνικά και δεν θα το επιτρέψουμε για τα παιδιά μας» τόνισε την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Πρέπει η πολιτεία πριν νομοθετήσει να συμβουλεύεται τους ειδικούς», είπε ο Ανθιμος και υποστήριξε ότι η Μαρία Ρεπούση μιλάει «χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, πάντως, δήλωσε ότι θα εξομολογούσε «ευχαρίστως» την κυρία Ρεπούση αν πήγαινε αύριο στην εκκλησία. «Αλλά δυστυχώς δεν θα παει».

Ρεπούση: «Το σχολείο οφείλει να είναι κοσμικό» 

Από την πλευρά της η Μαρία Ρεπούση άφησε υπαινιγμούς ότι η Εκκλησία δεν θέλει να διδάσκεται η βιολογία «γιατί δίνει άλλη εξήγηση για τη δημιουργία του Σύμπαντος».

Εξήγησε ακόμα ότι αποκάλεσε «νεκρές γλώσσες» τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, γιατί «έτσι λέγονται οι γλώσσες που δεν μιλιούνται», σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αφαιρεί τον πλούτο τους». 

Είπε ακόμα ότι τα θρησκευτικά δεν πρέπει να διδάσκονται με τη μορφή της κατήχησης και του προσηλυτισμού, αλλά με ιστορικό τρόπο, γιατί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία. 

Η Μαρία Ρεπούση τόνισε ότι «το σχολείο οφείλει να είναι κοσμικό» και την ευθύνη για το σχολείο την έχει η Πολιτεία. 

Μιλώντας, την Τετάρτη το πρωί, στον ΒΗΜΑ 99,5 η κ. Ρεπούση διευκρίνισε ότι αυτό που πρότεινε ήταν να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και υποστήριξε ότι η αρχαία ελληνική γραμματεία, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική πρέπει να διδάσκεται από μετάφραση, γιατί όπως είπε «στο τέλος θα κάνουμε τα παιδιά να μισήσουν τους αρχαίους συγγραφείς, επειδή διδάσκονται από το πρωτότυπο».

«Πρέπει να δούμε ότι η γλώσσα που μιλάμε σήμερα είναι η νέα ελληνική», συνέχισε η Μαρία Ρεπούση, τονίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν την αρχαία ελληνική γραμματεία που έχει τα νοήματα που υπάρχουν σήμερα». Κατέληξε, δε λέγοντας ότι η πρόταση της να γίνει προαιρετικό μάθημα τα αρχαία ελληνικά θα δώσει τη δυνατότητα και σε ένα παιδί που πάει στο Πολυτεχνείο να τα διδαχθεί, εάν το θέλει»

Προβληματισμός στη ΔΗΜΑΡ

Ωστόσο οι νέες τοποθετήσεις της Μαρίας Ρεπούση έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. 

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες συζητήσεις» είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5. «Ωστόσο, στην ελευθερία του λόγου, ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Προσωπικά δεν θα έκανα κάτι ψηφοθηρικό για τους δικούς μου λόγους» προσέθεσε η βουλευτής, η οποία υποστήριξε πάντως τη θέση της Μαρίας Ρεπούση στο ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών: «Τα Θρησκευτικά είναι ένα βιωματικό μάθημα, αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατήχηση» είπε η Κατερίνα Μάρκου. 

«Δεν πιστεύω, όμως ότι οι θεολόγοι μας προσπαθούν να κάνουν κατήχηση στα παιδιά» υποστήριξε.

Αργότερα την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ FM 99,5 τοποθετήθηκε επί του θέματος των δηλώσεων της Μαρίας Ρεπούση και ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης ο οποίος παραδέχθηκε: «Εγώ μεγάλωσα διδασκόμενος αρχαία ελληνικά και έχω την εντύπωση ότι έμαθα καλύτερα γράμματα». 

Προσέθεσε ωστόσο, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη Μαρία Ρεπούση: «Στις σημερινές εποχές τα αρχαία ελληνικά, όπως και τα λατινικά, είναι έξω από τη συνήθη και σαφή δραστηριότητα των νέων παιδιών, δεν έχουν επαφή με αυτές τις γλώσσες, επειδή δεν τους χρειάζονται. Νομίζω ότι είχε λογική η πρόταση που κάνει, αν και σας είπα ότι έμαθα καλύτερα γράμματα επειδή διδάχθηκα αρχαία ελληνικά». (http://www.tanea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου