Κυριακή 26 Μαΐου 2013

TO ΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΡΑΣΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ...

PERSONA NON GRATA O ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

 ΣΙΓΑ ΝΤΕ... ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ, ΤΟΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟ!

Της Μαίρης Πολλάλη (Real News)

«Persona non grata» θεωρείται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο TED Global 2013, που θα πραγματοποιηθεί στο Εδιμβούργο από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου. Η απόφαση των συντελεστών του διεθνούς φόρουμ για «έξυπνες ιδέες», να συμπεριλάβει τον πρώην Πρωθυπουργό στη λίστα με τους ομιλητές της πρώτη συνεδρίας με τίτλο «Στιγμές αλήθειας», προκάλεσε την έντονη αντίδραση-ανώνυμων- υποστηρικτών του θεσμού, οι οποίοι ξεκίνησαν διαδικτυακή εκστρατεία με αποδέκτες του διοργανωτές του συνεδρίου, προκειμένου να εμποδίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να συμμετάσχει σε αυτό. 

Οι δημιουργοί της ηλεκτρονικής αίτησης- «κατηγορώ» εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού με την ονομασία «Real Democracy Now» του Εδιμβούργου, καλούν μέσω της ανάρτησής τους, πολίτες από όλο τον κόσμο να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη συμμετοχή επειδή όπως αναφέρουν «ο Γιώργος Παπανδρέου οδήγησε την Ελλάδα στην αγκαλιά του ΔΝΤ και σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση». Το κάλεσμα μέσα σε λίγες ώρες έγινε ανάρπαστο και άρχισε να συγκεντρώνει χιλιάδες «χτυπήματα» κατά της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού. Οι εμπνευστές της ανάρτησης καλούν, μάλιστα, τους επισκέπτες να πετύχουν κάθε φορά ένα ακόμη ρεκόρ αρνητικών ψήφων οι οποίες μέχρι πριν από λίγα 24ωρα ξεπερνούσαν τις οκτώ χιλιάδες. 

Με τίτλο «γιατί είναι σημαντικό», παραθέτουν στοιχεία για την ανεργία, για τον αριθμό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για την αύξηση των αυτοκτονιών, για το «ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου». Στο κείμενο στηλιτεύουν το γεγονός ότι εκείνος που-όπως αναφέρουν- οδήγησε τη χώρα σε κρίση δημοκρατίας, παρουσιάζεται από τους διοργανωτές του TEDGlobal ως «ένας ηγέτης που βοηθά την πλοήγηση της ΕΕ μέσα σε δύσκολα νερά», επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα εκείνος «συνεχίζει να υποστηρίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση και να ταξιδεύει πολυτελώς ανά τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις για τα μαθήματα που πήρε από την Ελληνική κρίση χρέους». Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ ως ένα διεφθαρμένο κόμμα και τονίζουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου όχι μόνο δεν κληρονόμησε το έλλειμμα, αλλά το εκτόξευσε στα ύψη. 

Ακροδεξιά και ΣΥΡΙΖΑ

Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού εμφανίζονται ιδιαιτέρως ενοχλημένοι με την επιχείρηση «κόκκινη κάρτα», που μεθοδεύτηκε και συντονίστηκε όπως λένε από ακραίους υποστηρικτές του λεγόμενου αντιμνημονιακού χώρου. Μέσω του μπλοκ «Πάμε μπροστά» που εκφράζει το στενό περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου προχώρησε στην αντεπίθεση εναντίον των «κατ’επίφαση δημοκρατών», όπως αναφέρει, ενώ άφησε αιχμές για διασυνδέσεις των ιθυνόντων με κόμμα στην Ελλάδα που έχει διαμορφώσει το σύνολο της πολιτικής τους στη μάχη κατά του μνημονίου. Επίσης κάνουν λόγο για σκοπιμότητες πίσω από τη συλλογή υπογραφών, ενώ σε νεότερη ανάρτηση κατονομάζουν ευθέως τον χώρο της ακροδεξιάς, αλλά και «οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ για τη φίμωση Παπανδρέου και τον αποκλεισμό του από το TED, που θα φαίνεται στα μάτια των μελλοντικών γενιών, όπως ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο μεσαίωνας στην επιστήμη».

Επισημαίνουν παράλληλα ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε πρόσφατα ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που προσκλήθηκε από το παγκοσμίου κύρους TED -μια διεθνή οργάνωση που οι διαλέξεις του θεωρούνται παγκοσμίως ιδιαίτερα σημαντικές κι ενδεχομένως καθοριστικές για την παραγωγή των ιδεών ανά τον κόσμο», τονίζοντας ότι πρόκειται για μια τιμητική πρόσκληση και για την χώρα προέλευσης του εκάστοτε ομιλητή. 

Ενδεικτικό του θορύβου που προκάλεσε η εκστρατεία με τίτλο «Against the visit of G.Papandreou in Edinburgh», δηλαδή «ενάντια στην επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου», είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι υπεύθυνοι του ΤEDGlobal ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες που έχουν σχέση με το ΤED προκειμένου να δουν αν όντως διαμορφώνεται ένα τέτοιο κλίμα. Επιπλέον, αν αναγκαζόταν να άρουν την πρόσκληση στον πρώην πρωθυπουργό και να τον βγάλουν από τη λίστα των ομιλητών που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα τους, θα ήταν κάτι πρωτοφανές στα χρονικά του θεσμού, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ακυρωθεί ομιλία τέως αρχηγού κράτους. Έτσι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν ότι «με όλο το σεβασμό σε εκείνους που υπέγραψαν την αίτηση, το πρόγραμμα του TEDGlobal δεν πρόκειται να αλλάξει» και καταλήγει με τη επισήμανση ότι ο κ. Παπανδρέου, όπως και όλοι οι ομιλητές του συνεδρίου, συμμετέχουν στη διοργάνωση αμισθί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου