Βρυξέλλες: 
Το πράσινο φως για έναρξη της διαδικασίας της τελικής έγκρισης της οικονομικής στήριξης της Κύπρου έδωσε σήμερα το Eurogroup από το Δουβλίνο. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να εγκρίνει την παραχώρηση του 1 δισ. ευρώ στις αρχές Μαΐου, ενώ το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγκρίνει την παραχώρηση των €9 δισ. ευρώ μέχρι στις 24 Απριλίου. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης αναμένεται να γίνει στα μέσα Μαΐου.

Στη δήλωσή του, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικα και της Κύπρου επί των όρων του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. "Η συμφωνία συνάδει πλήρως με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου", αναφέρεται.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σημειώνουν με ικανοποίηση  ότι "οι κυπριακές Αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του τραπεζικού τομέα".

"Το Eurogroup επικροτεί τις αρχές για την εκπεφρασμένη αποφασιστικότητά τους στην εφαρμογή αυτών των σημαντικών μέτρων σε ένα στενό χρονοδιάγραμμα και επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Κυπρίων πολιτών κατά τις τελευταίες εβδομάδες", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι "το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η αποφασιστική δράση στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παρατίθενται στο Μνημόνιο θα επιτρέψει στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία στη βάση ισχυρών δημοσίων οικονομικών, ισοζυγισμένη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα".

Παράλληλα, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο σε σχέση με τον έλεγχο του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από την επιτροπή Moneyval και ένα ανεξάρτητο ελεγκτή, μαζί και την δέσμευση στο Μνημόνιο για περαιτέρω μέτρα κατά του ξεπλύματος μετά τις συστάσεις της αξιολόγησης".

"Το Eurogroup θεωρεί ότι τα αναγκαία στοιχεία βρίσκονται στη θέση τους για να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έγκριση της συμφωνίας για την οικονομική στήριξη από τον ESM μέχρι 10 δις, που υπόκειται στην συνεισφορά του ΔΝΤ", αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το Eurogroup σημειώνει ότι το ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει την παροχή ποσού 1 δις στην Κύπρο στις αρχές Μαΐου.

Περαιτέρω, το Eurogroup σημειώνει ότι προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για την αναδιάρθρωση του δανείου που παραχωρήθηκε στην Κύπρο από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Eurogroup συμπληρώνει ότι αναμένει ότι το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM (ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης) θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για παροχή οικονομικής στήριξης μέχρι τις 24 Απριλίου, αναλόγως της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών.

Σημειώνεται τέλος ότι η πρώτη εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας στα μέσα Μαΐου, οπόταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος
.