Διαβλέποντας διαθέσεις «λεηλασίας», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε αντιρρήσεις για την προωθούμενη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού στη Θράκη, προαναγγέλλοντας επίσκεψή του στην περιοχή, με σκοπό -όπως είπε – νααναδειχθεί η «σύσσωμη, παλλαϊκή αντίθεση» της τοπικής κοινωνίας στην σχετική επένδυση.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δημάρχους της περιοχής, εκπροσώπους των περιφερειακών παρατάξεων και τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα κατά του Χρυσού.
Στις δηλώσεις του, τόνισε ότι «η Θράκη, ένας ιστορικός και ευαίσθητος τόπος, χρειάζεται επενδύσεις για ανάπτυξη και όχι για λεηλασία. Επενδύσεις που θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και που δεν θα λεηλατήσουν το φυσικό περιβάλλον. Χρειαζόμαστε παραγωγικές επενδύσεις και όχι πειρατικές επενδύσεις». Και πρόσθεσε:
«Είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα, με αφορμή αυτό τον αγώνα των Θρακιωτών, θα αναδειχθεί το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε στη χώρα μας. Γιατί υπάρχουν πολλά μοντέλα επενδύσεων. Υπάρχει το Νορβηγικό, για παράδειγμα, μοντέλο όπου, με πυρήνα το δημόσιο συμφέρον, υπάρχουν επενδύσεις και αξιοποίηση των φυσικών πόρων με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Υπάρχει και το μοντέλο της Νιγηρίας, όπου μεγάλες πολυεθνικές απομυζούν τους εθνικούς πόρους, αφήνοντας σκουπίδια και λεηλασία στην τοπική οικονομία και κοινωνία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι «ο κ. Σαμαράς πρέπει να επιλέξει με ποιο μοντέλο επενδύσεων είναι. Αν είναι με το μοντέλο της λεηλασίας, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρει απέναντί του όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα βρει απέναντί του το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να ζήσει με προοπτική».
Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα επισκεφτώ την περιοχή προκειμένου όχι μόνο να αναδειχθεί η σύσσωμη, η παλλαϊκή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά να αναδειχθεί και η πρότασή μας για το εναλλακτικό πρότυπο ανάπτυξης και αναβάθμισης μιας ιδιαίτερα ιστορικής και ευαίσθητης περιοχής».ΠΗΓΗ:http://www.trelokouneli.gr/