Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

TA XAZA THΣ ΕΣΗΕΑ -ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΡΟ 45 ΧΡΟΝΩΝ!


Από το αρχείο της Τράπεζας Τύπου:

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΑΤ) ( 2-4-1967)!
Με...σημαδιακά πικρόχολα σχόλια μας

Επίσης να ξέρετε πως η ξυλοπόδαρη ΕΣΗΕΑ σε καμιά περίπτωση , τύποις και ουσία δεν μπορεί να εκπροσωπεί, το σύνολο των δημοσιογράφων στην Ελλάδα... Είναι ένα απλό σωματειάκι.. προπολεμικής εποχής και κοπής, κι όχι του 2012!
ΣΠΑΡΤΑΡΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Ως γνωστόν η ΕΣΗΕΑ για πολλά χρόνια ήταν ένα συντεχνιακό κλειστό σωματείο, ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα να προκαλεί την αγανάκτηση κι οργή των άλλων δημοσιογράφων , που ενώ είχαν όλα τα τυπικά κι ουσιαστικά προσόντα .. η στενή κάστα της ΕΣΗΕΑ…να βρίσκει κολπάκια ώστε να τους αρνείται την εγγραφή τους στο σωματείο. Έτσι κάπου εκεί στα 1962-64 δημιουργήθηκε το αντίπαλο δέος της απαράδεκτης ΕΣΗΕΑ , η λεγόμενη ΕΣΑΤ, ( ENΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ) που συγκέντρωνε στις τάξεις της σημαντικά δημοσιογραφικά ονόματα… και τότε αλλά και σήμερα μετά από 45 χρόνια!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Ελευθερόστομου» ήταν εύστοχος σχολιαγράφος, « της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Πάνου Κόκκα, του δημοσιογράφου Φαίδωνα Βαλσαμάκη, ο οποίος αν και είχε 20ετή θητεία στην δημοσιογραφία η ΕΣΗΕΑ αρν ιόταν να τον εγγράψει ως μέλος της!

Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Απ.Βραχιολίδη, ο οποίος επίσης απορρίφθηκε προς εγγραφή, αν και είχε όλα τα τυπικά προσόντα. Θύμωσε και έστειλε στην ΕΣΗΕΑ το ακόλουθο τηλεγράφημα-1964-:
« Ακούστε κύριοι και να το βάλλετε καλά στο νιονιό σας. Μου συστήνετε να ξαναυποβάλλω αίτηση τον επόμενο χρόνο. Αυτή τη δουλειά θα κάνω εγώ; Μια φορά έκανα αίτηση ..και ισχύει… Μια άλλη φορά που ξανάκανα αίτηση με απορρίψατε με το αιτιολογικό (όπως μου το είπε δικός σας άνθρωπος ) πως…. ήμουν κομμουνιστής ..που όμως... δεν είμαι ούτε και προβλέπεται!Κόψτε τις μπούρδες πια. Δεν περιμένω από σας για να γίνω δημοσιογράφος.. να θεωρούμε δημοσιογράφος Είμαι ήδη με πατέντα και το ξέρετε!
Δεν σας στέλνω στο διάολο για τα εφευρήματά σας… Απλ ά σας λέω πως θα αναγκαστείτε αύριο, να με ανακηρύξετε επίτιμο πρόεδρό σας.!! Στο κάτω της γραφής ένας απλός συλλογάκος είστε.. όπως όλοι οι Σύλλογοι!»
Τρελλό ;
Κι ο ιδιόρρυθμος αυτός μεγάλος ρεπόρτερ τόπε και το έκανε. Έγραψε κανονικά στα παλαιά του παπούτσια την ΕΣΗΕΑ αρνούμενος μέχρι τη συνταξιοδότησή του (ΕΤΑΠ-Μ.Μ.Ε.) να γ/ινει μέλος της!! Υποστηρίζοντας το επίσης αμίμητο: «Ακούστε ... δεν χρειάζεται να αποδείξω αν είμαι γάϊδαρος... από το σαμάρι (ΕΣΗΕΑ ) Είμαι γάιδαρος- δημοσιογράφος και χωρίς σαμάρι, κι όχι σαν μερικούς από εσάς.. που για να αποδείξουν ότι είναι όντως δημοσιογράφοι ...επικαλούνται την ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ! Το σαμάρι τους δηλαδή κι όχι τη γαϊδουροσύνη τους!
Αει σιχτίρ πια συντεχνάκηδες του κερατά. Κάποτε η ΕΣΗΕΑ ήταν όντως σπουδαίο πνευματικό σωματείο λαμπρυνθείσα από φωτισμένους, ογκόλιθους της δημοσιογραφίας .. Σήμερα απλά είναι Ανώνυμος κι ανυπόληπτος κομπανία ( company –ή και ...κόπανοι).. για κλάματα!»
_____________________________________
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ και τούτο: Αν και ξυλοπόδαρη (ΕΣΗΕΑ) η συντεχνία αυτή , κατάφερε μέσω των θλιβερών κρατικών διαπλοκών της να εμφανίζεται σαν ο κύριος άξονας της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα με αποτέλεσμα κάποια κρατικά κοθώνια ...για να σε θεωρήσουν δημοσιογράφο , πρέπει... να φέρεις απαραιτήτως ταυτότητα ... της ΕΣΗΕΑ!
Αυτό ίσχυε την εποχή του 1930... όταν δεν υπήρχε άλλο δημοσιογραφικό σωματείο! Σήμερα που υπάρχουν δεκάδες άλλα, τι γίνεται; Παριστάνει το Βατικανό ο Σύλλογος αυτός και χειροτονεί ...επιβάλλει ως δημοσιογράφους μόνον τα μέλη του; Το χοντρό αυτό αστείο θα κοπεί, διότι η Ένωση Συντακτών Διαδικτύου, που είναι πια και η πολυπληθέστερη δημοσιογραφική οργάνωση, θα θέσει όλα αυτά τα φαύλα –που άνετα έχει κατεργασθεί η ΕΣΗΕΑ- επί Κυβερνητικού τάπητος ή και στην ολομέλεια της Βουλής. Η ΕΣΗΕΑ εκπροσωπεί μόνο τα μέλη της κι όχι το σύνολο της ζώσης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Το δούλεμα των ημερησίων συντακτών εφημερίδων να σταματήσει... και διότι η θανή των ημερησίων εφημερίδων επέρχεται πλέον ως τσουνάμι σε παγκόσμιο επίπεδο! Ας το καταλάβουν, όσο πιο γρήγορα μπορούν...
______________________________________
΅Στα αρχεία τηςΤράπεζας Τύπου- PRESS BANK) ανακαλύψαμε!
ένα τετρασέλιδο ντοκουμέντο ημερομηνία 2 Απριλίου 1967 (δηλαδή λίγες
μέρες (19 για την ακρίβεια) προς της επέμβασης της χούντας Παπαδοπούλου..

Αφορά την Γ! Γενική Συνέλευση της ΕΣΑΤ κατά την οποία ψηφίστηκαν να εγγραφούν ως μέλη της 107 δημοσιογράφοι!..Τα οποία όμως ουδέποτε χάρηκαν την εγγραφή τους … διότι λόγω επέμβασης του δικτατορικού καθεστώτος… η Ένωση Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, …διαλύθηκε!
Εξ όσων ενθυμούμαστε την εποχή εκείνη πρόεδρος της ΕΣΑΤ πρέπει να ήταν ο Τάκης Λαμπρίας –εκ των δημιουργών της καινοτόμου ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗΣ της Βλάχου και μετέπειτα Υφυπουργός Τύπου των Κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου υπήρξε και μυστικοσύμβουλος. .

Διαβάστε τη λίστα των 107 ψηφισθέντων να γίνουν μέλη της ΕΣΑΤ, όλοι τους …απορριφθέντες από το κογκλάβιο της συντεχνίας της ΕΣΗΕΑ! Γιατί συντεχνία; Μα για τη μάσα… Οικόπεδα και σπίτια στη Φιλοθέη, υψηλές συντάξεις, χάρις στο… Λαχείο Συντακτών, ..που εξελίχθηκε σήμερα –λόγω χούντας- σε ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ… την πιο πρόστυχη εκδοχή ..να πληρώνουν οι Τρίτοι για να απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι…
Εν τάξει, οφορφόπαιδα είμαστε, και δημοκρατίαν έχομεν ... αλλά όχι κι έτσι!...

ΜΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΑΜΠΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ, Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ(ΕΣΑΤ)

  1. Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, σημερινή λαμπρή χρονογράφος της πιο λαμπρής (σχολή) ελληνικής εφημερίδας της ΕΣΤΙΑΣ
  2. Σταύρος Ψυχάρης ..Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες μνείες…
  3. Τάκης Ψαράκης, που χωρίς να έχει ιδιαίτερες καταθέσεις στη δημοσιογραφία, εξελίχθηκε σε καλόν συγγραφέα …αρχειακού τύπου
  4. Εμυ Πανάγου, oμορφούλα,καλλιτεχνικός συντάκτης
  5. Σαρρής Νεοκλής… ο γνωστός καθηγητής της Παντείου μετέπειτα.
  6. Ευτάθιος Καρράς , σχολιαγράφος της ΕΣΤΙΑΣ
  7. Στέλλα Μαστορακάκη καλλιτεχνικός συντάκτης στα ΝΕΑ
  8. Μπότσαρης Δήμος… εξελίχθηκε ως συγγραφέας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά δεν έχει ιδιαίτερες καταθέσεις ως…δημοσιογράφος. ΄Εγινε γνωστός ως δήμαρχος Σπάτων , νυμφευθείς δε και την καλή ηθοποιό -καλλιτέχνιδα Χρονοπούλου…
  9. Τσώχος Σταύρος , σημαντικός Αθλητικογράφος
  10. Λάδης Φόντας … εξαίρετος και ως στιχουργός
  11. Αντωνόπουλος Νικηφόρος, ..Από την ΑΥΓΗ … στην κρατική ραδιοφωνία!
  12. Λάμπρου Δημήτριος… Όχι σπουδαία δημοσιογραφική οντότητα, αλλά δημιούργησε μεταγενέστερα , ένα σημαντικό περιοδικό τον ΔΑΥΛΟ με μεγάλη προσφορά στην αναθέρμανση της αρχαιοελληνικής μας ταυτότητας!
  13. Μιχαλόπουλος Σαράντος… Σεμνός newcaster στην ΥΕΝΕΔ , που έχει χαθεί περιέργως από το σημερινό προσκήνιο. Καλό παιδί κι ομορφόπαιδο.
  14. Μαρκετάκη Αντωνία…(ΤΩΝΙΑ) που εξελίχθηκε σε σημαντική σκηνοθέτιδα…
  15. Βραχιολίδης Απόστολος ,μεγάλος ρεπόρτερ.. είναι αυτός που ως τζόβενο πρόσταξε στην ΕΣΗΕΑ.. «πως θέλετε δεν θέλετε θα με ανακηρύξετε επίτιμο πρόεδρό σας»!…
Δεν το τόλμησαν όμως οι συντεχνιακοί...και σήμερα ντάλα αριστερόφρονες ... Τουλάχιστον να τον τιμούσαν κάπως.. αφού η ΕΣΗΕΑ τους, παλαιότερα τον είχε απορρίψει.. λόγω...των ανυπάρκτων κομμουνιστικών φρονημάτων του ... Σήμερα που κομμουνιστοκρατείται το σωματείο... μια αποκατάσταση μεταχρονολογημένη... δεν θα έβλαπτε...Τιμής ένεκεν προς την ιδεολογία τους ..που αποτέλεσε τροχοπέδη σ την εγγραφή του στο εν λόγω περίεργο αυτό σωματείο...
Α,ρε Πάνο Σόμπολε σε έχαψε κι εσένα η μαρμάγκα...η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΤΟΧΗ , που μαστίζει τον τόπο!



  1. Δρόσος Σταύρος… ισχνός πολιτικός συντάκτης, αλλά πάντως συντάκτης.
  2. Νίκος Κακαουνάκης… Ανήσυχος ρεπόρτερ , αυτός που έφτιαξε το μετέπειτα ΚΑΡΦΙ.
  3. ΝΙΚΟΛΙΤΣΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ.. ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗ «Βραδυνή» , αλλά τον κέρδισε η δικηγορία, όπου πλειστάκης νομολόγησε! Κι αισθαντικός ποιητής!
  4. Δεληγιάννης Ανδρέας. Πρόωρα χαμένος. Καλλιτεχνικός συντάκτης..στο παλαιό ΕΘΝΟΣ.
  5. Μπαρτζινόπουλος Ερρίκος. Χρονογράφος και καλός μεταφραστής βιβλίων.
  6. Καραπαναγιώτη Ελένη, απλά κόρη του σημαντικού Λέοντος Καραπαναγιώτη, μέλους από τότε της ΕΣΗΕΑ!
  7. Ελλη Παππά … Η αξιόλογη …κομμουνίστρια!
  8. Κορόβηλας Παναγιώτης,γνωστός ως news caster, της ΥΕΝΕΔ, καλό παιδί, όπως και τα αδέρφια του ..Κυριάκος, και Αντώνης…
  9. Και άλλοι πολλοί και σημαντικοί......Διαβάστε το 4/σέλιδο ντοκουμέντο μας και θα δείτε, ονόματα που θα τρίβετε τα μάτια σας!

Υπάρχουν κι άλλοι γνωστότατοι σήμερα , που ΟΛΟΙ τους τελικά μεταλλάχτηκαν με την πάροδο του χρόνου, σε μέλη της ΕΣΗΕΑ, η οποία κάποια στιγμή αποφάσισε να εκφύγει ελαφρώς από τις συντεχνιακές αντιλήψεις της και να μοιραστεί με τους καταξιωμένους αυτούς , βασικά τη μάσα…(υψηλές συντάξεις, άριστες υπηρεσίες νοσιλευτικές κ.λπ.) Και λίαν καλώς…
Στο τέλος της απόφασης αυτής αναφέρονται κι ονόματα … (8 εν συνόλω) η εγραφή των οποίων δεν εγκρίθηκε.. Και λέμε ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ!
Π.χ. 1) Η υποψηφιότητα του Χριστοδουλοπούλου Βασίλη! Αυτός ήταν απλώς διανομέας εφημερίδων… ( Είχε το τότε Πρακτορείο Διανομής Τύπου-πανίσχυρος) Με ποια λογική θα μπορούσε να μπει στη δημοσιογραφική οικογένεια…;Έτσι του κατέβηκε του ..μάγκα!
2-Δήμος Μπότσαρης.. του ήρθε... να δηλώσει δημοσιογράφος, αλλά απορρίφθηκε… ο δήμαρχος Σπάτων!
3-Δημήτρης Κορίνης, ένας περίεργος τύπος που τότε (περίοδος 1963…) κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία ..με …ποιήματα και στοιχάκια. Ανήσυχο άτομο, και κομψοβάμενος, αλλά καμιά σχέση με την ορίτζηναλ δημοσιογραφία. Η διακριτική σχέση του ήταν ότι ήταν στενός συγγενής γνωστής παραβατικής οικογένειας (Κατελαναίοι) ..είδος ελληνικής μαφίας,-έτσι εμφανίζονταν τότε, η οποία όμως από το 1964 και μετά ούτε προκάλεσε , ούτε θορύβησε. Ο Δημήτρης όμως συνέχισε να επιμένει…ποιητικά, αλλά όχι και δημοσιογραφικά!

Το ντοκουμέντο της PRESS-BANK που φέρνουμε σήμερα για πρώτη φορά στο φως, έχει ιστορική αξία, γι αυτό και το εμφανίζουμε!
Έτσι για να ξέρουμε το θλιβερό …στόρυ της φαύλα συντεχνιακής ΕΣΗΕΑ…
Σημειώστε ότι πολλοί από τους 107 δημοσιογράφους που εγκρίθηκαν ως μέλη της ΕΣΑΤ, δυστυχώς σήμερα (2012) ...δεν υπάρχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου